Što vidjeti?

Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka

Foto: Shutterstock
NP Plitvička jezera
Foto: Shutterstock
NP Plitvička jezera
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
NP Plitvička jezera
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
NP Plitvička jezera
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera
28.05.2020.
u 15:33
Ako poželite prespavati na području nacionalnog parka i pronaći svoju oazu u prirodi, u hotelu Jezero u samom srcu Plitvičkih jezera na raspolaganju vam je i fitness dvorana. U restoranu Lička kuća posjetitelji mogu vidjeti uporabne proizvode karakteristične za nekadašnji život ličkih obitelji. U raznolikoj ponudi restorana objedinjeni su specijaliteti ličkoga kraja
Pogledaj originalni članak

Doživite čaroliju doživljaja Plitvičkih jezera u proljeće, a sukladno mjerama održavanja socijalne distance, Nacionalni je park kreirao privremene programe obilaska. Ako želite sami istražiti najveće jezero Kozjak možete unajmiti maleni čamac i istražiti jezero koje je lani posjetio i otac dokumentaraca o prirodi, sir David Attenborough, neumorni istraživač i borac za očuvanje okoliša, koji je ove godine proslavio 94. rođendan, a  najstariji hrvatski nacionalni parki magičan biser prirode  snimao je za potrebe svog serijala „Green Planet“.  Tada ga je ugostio i ravnatelj Plitvičkih jezera, Tomislav Kovačević kojeg je Attenborough opisao kao divnog i jednostavnog čovjeka.

Javili su nam se iz BBC-ja zbog snimanja serijala i mi smo ih s veseljem ugostili. Sir David je toliko jednostavan, drag, susretljiv i razgovorljiv čovjek da smo svi ostali zadivljeni njime. Proveli smo sat u razgovoru i druženju, poklonili smo mu lokalne proizvode s oznakom Lika Quality, a kako sam čuo da su mu jako simpatični ježevi, poklonili smo mu i jedan poseban suvenir – ježa s ličkom kapom koji ga je doista iskreno razveselio. Iako je obišao čitav svijet i znaju ga milijuni gledatelja, on ne smatra sebe slavnim niti je tražio poseban tretman- rekao je lani ravnatelj Kovačević.

Foto: Shutterstock
NP Plitvička jezera

KAKO DO ULAZNICA

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju u Nacionalnom parku kažu da su staze dovoljno duge i prostora ima dovoljno za održavanje propisanog razmaka od drugih posjetitelja, a od 25. svibnja  do 18. lipnja ulaznice za odrasle stoje 90 kuna, studenti trebaju platiti 55, a za djecu od 7 do 18 godina trebate izdvojiti 25 kuna. Ulaznice možete kupiti online ili uz pomoć aplikacije koju možete skinuti ovdje. Odaberite željeni datum, a zatim i sat posjete Nacionalnom parku Plitvička jezera, a sustav će prikazati raspoložive ulaznice ovisno o unesenom datumu i satu posjete. Ne zaboravite, ulaznice je moguće kupiti isključivo unaprijed, minimalno jedan dan prije željenog datuma dolaska.

GDJE SPAVATI I UŽIVATI U LIČKOJ KUHINJI

Ako poželite prespavati na području nacionalnog parka i pronaći svoju oazu u prirodi, u hotelu Jezero u samom srcu Plitvičkih jezera. Prvi hotel na Plitvičkim jezerima građen je od 1894. – 1896. pod nazivom Hotel Plitvice na lokaciji Velika Poljana, a izgradilo ga je Društvo za uređenje i poljepšanje Plitvičkih jezera. Hotel je imao 40 soba i mogao je primiti 80 gostiju. Hotel Jezero danas raspolaže s 210 soba i 19 apartmana, od kojih su dva prilagođena za osobe s posebnim potrebama. Uz smještaj u prirodnom okruženju, u čarobnoj atmosferi nacionalnoga parka, možete ostaviti iza sebe svakodnevne brige i prepustiti se blagotvornom dodiru zelenila. Ispunite dane šetnjama uz jezera te otkrivanju okolnih planinarskih i pješačkih staza.

Uživati možete u Superior dvokrevetnoj sobi s pogledom na jezero, a za noćenje s doručkom, ulaznicom u park, boravišnom pristojbom trebate izdvojiti 365 kuna, a u to je uključeno i 50 % popusta za sat vremena najma čamca na vesla na jezeru Kozjak , a čeka vas i 20 % popusta na korištenje turske i finske saune u tom hotelu. Za 640 kuna uključena su dva noćenja s doručkom, boravišna pristojba, ulaznica u Nacionalni park, a dobijete gratis najam čamca na vesla na jezeru Kozjak u trajanju od jednog sata, 20  posto popusta na korištenje turske i finske saune te 20 posto popusta  na večeru u restoranu Lička kuća. Nacionalni restoran Lička kuća sagrađen je 1972. kao jedinstveni prostor s ambijentom tradicionalne ličke kuće u kojem se gostima pripremaju i prezentiraju autohtona jela. Restoran je 2015. u cijelosti restauriran i uklopljen u izvorni lički rustikalni stil. „Lička kuća“ izgrađena je na dvije etaže s ukupnim kapacitetom od 270 sjedećih mjesta. Restoran je smješten uz državnu cestu DC429, nasuprot sjevernog ulaza (Ulaz 1) u Nacionalni park. Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom, gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke. U restoranu posjetitelji mogu vidjeti i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji. U raznolikoj ponudi restorana objedinjeni su specijaliteti ličkoga kraja, spravljeni prema tradicionalnim receptima i od domaćih proizvoda. Pršut, basa, sir, janjetina ispod peke, jela s roštilja, krumpirove police, pastrva, kiselo mlijeko, lički uštipci, ličke štrudle od sira, jabuka ili šljiva samo su neki od specijaliteta ovoga renomiranog restorana.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
NP Plitvička jezera

Hotel Grabovac je hotel s tri zvjezdice okružen zelenilom, čija lokacija jamči opuštajući odmor u mirnom okruženju sjeverno od Nacionalnog parka Plitvička jezera, 9 km od središnje turističke zone. Od nacionalnog parka ste udaljeni svega 10 minuta vožnje, 15 minuta od Baraćevih špilja i 20 minuta od slikovitog naselja Rastoke. Hotel Grabovac raspolaže s 31 sobom opremljenom klima uređajem, digitalnim satelitskim TV-om, besplatnim WIFI-om, sefom i mini barom.

Gosti mogu uživati u hrani i pićima u restoranu od 150 mjesta, vanjskoj terasi i caffe baru sve u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Restoran hotela Grabovac nudi domaća jela i specijalitete pripremljene od proizvoda lokalnog podrijetla s certifikatom „Lika Quality“. Istražite gastronomsku povijest ličkog kraja te u opuštajućoj atmosferi ljetne terase Hotela Grabovac isprobajte lokalni specijalitet, 'Škripavac sa žara', ili 'Rižoto s domaćom plitvičkom kobasicom'. Za potpuni doživljaj Grabovca i Like kušajte i ličku rakiju.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera

Dodatne pogodnosti su dnevni meniji, paketi za ručak (piknik) i namještaj prilagođen djeci. Hotel Grabovac sadrži dječje igralište i park s piknik stolovima i klupama, super market, bankomat, veliki parking i garažu te nudi uslugu praonice rublja. U hotelu su dozvoljeni kućni ljubimci.

Odlične ličke delicije možete probati i u restoranu ”Poljana” koji se nalazi u samom centru Nacionalnog parka, u blizini Ulaza 2 te hotela Bellevue i hotela Plitvice. To je nacionalni restoran s otvorenim ognjištem, a taj se restoran može pohvaliti i predivnom terasom gdje u ljetnim mjesecima možete uživa u zvukovima slapova Gornjih jezera i svirke uživo. Samoposluga i bar restorana Poljana nude posjetiteljima, koji kreću u obilazak Parka, ili su na povratku iz obilaska, okrepu raznovrsnim jelima i osvježavajućim pićima, dok se u ugodnoj atmosferi nacionalnoga restorana može uživati u tradicionalnim jelima domaće kuhinje.

ZA LJUBITELJE KAMPIRANJA

Smješten uz kanjon rijeke Korane, kamp Korana smatra se jednim od najljepših kampova u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zahvaljujući svom položaju, veličini i bogatoj vegetaciji, omogućuje kamperima kutak za sebe i uživanje u mirnom prirodnom okruženju. Iako tipična krška rijeka, Korana je posebna jer izvire u srcu nacionalnog parka Plitvička jezera, noseći vodu slapova u neposrednu blizinu kampa Korana. Kamp se prostire na površini od 35 hektara, i nalazi na 6 kilometara od sjevernog ulaza od posjetiteljske zone Nacionalnog parka Plitvička jezera. Može primiti do 2500 kampera koji imaju slobodu odabrati željeno mjesto za parkiranje svoje kamp prikolice, karavana ili šatora. Kamp također nudi 47 bungalova s dva kreveta, uključenom posteljinom, stolom sa stolicama te ormarom. Gosti kampa imaju na raspolaganju novouređeni zajednički sanitarni čvor.

U sklopu kampa nalazi se prostor za grill, trgovina, caffe bar i restoran Korana. Restoran se nalazi na samom rubu kampa, pružajući lijep pogled na bogat prirodni okoliš i kanjon rijeke Korane. Restoran ima vanjsku terasu koja tijekom ljetnih mjeseci služi kao pozornica za večernje koncerte i nastupe. Da bi naši gosti uživali u ljepotama nacionalnog parka Plitvička jezera, Nacionalni park osigurava besplatan prijevoz do nacionalnog parka i natrag (jednom dnevno). Kućni ljubimci su dobrodošli. Okruženje kampa, šumovito i lijepo uređeno, čini područje atraktivnim odredištem za ljubitelje aktivnog odmora. Ako vaš savršeni odmor uključuje šetnju, trčanje, vožnju biciklom ili plivanje u rijeci, ovo je odredište idealno za vas.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL
NP Plitvička jezera

Kamp Borje je izvrsna polazišna točka, ako želite istražiti mirno i bujno područje Like. Smješten je u jedinstvenom okruženju borove šume, na samom rubu nacionalnog parka Plitvička jezera, 16 km od južnog ulaza u Park (ulaz 2). Kamp se prostire na površini od 6,5 hektara i može primiti 408 kampera koji mogu slobodno izabrati željeno mjesto za kampiranje. Manja površina kampa osigurava manje gužve i mirniju atmosferu. Kamp nudi zajedničke sanitarne čvorove s tuševima i toplom vodom, kao i posebne sanitarne čvorove za osobe s posebnim potrebama, besplatnu električnu energiju i besplatnu WiFi vezu. U neposrednoj blizini kampa nalazi se à la carte restoran s 240 mjesta te dijelom za samoposluživanje. U sklopu restorana također se nalaze cafe bar, trgovina i mjenjačnica.

Kamp ima dječje igralište, kao i sportske terene za stolni tenis, odbojku na travi, mali nogomet i viseću kuglanu. Biciklističke i pješačke staze u blizini omogućit će vam istraživanje skrivenih dijelova prekrasne plitvičke okolice. Gostima je na raspolaganju besplatan autobus koji nudi transfer do nacionalnog parka i natrag.

RAZVOJ ODRŽIVOG TURIZMA U LIKA DESTINACIJI

Kao iznimno društveno odgovoran,  Nacionalni park Plitvička jezera u suradnji s turističkim klasterom Lika destination, već niz godina radi na razvoju održivog turizma i brendiranja  cijele destinacije Lika. Na taj način cijela Lika postaje jedan prepoznatljivi turistički brend a turisti po prvi puta upoznaju i one prekrasne dijelove Like koji su do sad bili nepoznati. Kako se u destinaciji nalaze tri nacionalna parka, park prirode, pećinski park te niz prirodnih fenomena, destinacija Lika brendira se kao destinacija zaštićenih područja.

Iznimna raskoš pašnjaka s brojnim ljekovitim biljkama najviše je zaslužna za kvalitetu hrane proizvedene u Lika destinaciji. Kroz strogu provjeru porijekla te slijedivosti u proizvdnji, najkvalitetniji lokalni proizvodi mogu dobiti certifikat Lika quality koji vrijedi dvije godine, nakon čega se ide u recertifikaciju i ponavljanje cijelog procesa.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
NP Plitvička jezera

AKO VOLITE BICIKLIRATI, OVO SU IDEALNE LOKACIJE

Biciklizam nije dopuštena aktivnost na području Nacionalnog parka, no kretanje biciklima dozvoljeno je isključivo na državnim cestama DC1, DC42 i DC52.

Temeljem zona zaštite koje su definirane Planom upravljanja Nacionalnim parkom Plitvička jezera, aktivnost biciklizma moguća je u južnom, rubnom dijelu Parka. Na taj se dio nastavlja organizirana i označena mreža biciklističkih staza na području Općine Plitvička Jezera. Sa sjeverne pak strane, sve do ruba Nacionalnog parka, grana se također organizirana i označena mreža biciklističkih staza na području Općine Rakovica.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Nacionalnim parkom Plitvička jezera.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr