Akademska čestitost

Njemačkim i američkim softverom na studente plagijatore - provjeravaju se svi seminarski, završni i doktorski radovi

Foto: Shutterstock
Njemačkim i američkim softverom na studente plagijatore - provjeravaju se svi seminarski, završni i doktorski radovi
14.05.2020.
u 10:59
Mnoga visoka učilišta licencirane softvere koriste od ove akademske godine i tu će prakcu nastaviti i slijedeće tri godine - sve kako bi akademska zajednica težila još višem stupnju kvalitete i akademske čestitosti
Pogledaj originalni članak

Softver Turnitin i softver PlagScan ključni su alati koje od ove akademske godine koriste gotovo sva visoka učilišta kao najbolje u borbi protiv onih studenata koji pribjegnu najgorem - plagiranju.

Kroz spomenute softvere provjeravaju se seminarski, završni i doktorski radovi i tako jasno utvrđuje u kojem je postotku student plagirao sadržaj, pritom nastavniku navodeći izvor, članak ili knjigu iz koje je student prepisivao ne navodeći izvornik sadržaja.

Iskorak u kvaliteti visokoškolskog obrazovanja

- Softveri za provjeru autentičnosti su ponajprije alati koji nadležnim osobama, prije svega nastavnicima i mentorima, ali i samim studentima olakšavaju donošenje prosudbe o izvornosti nekog teksta, u pravilu studentskog ili sličnog rada, odnosno o razini prenošenja i ispravnosti navođenja drugih izvora (tekstova) u predmetnom radu. Bitno je stoga još jednom naglasiti da konačnu odluku o tome sadrži li određeni dokument plagirane dijelove donosi korisnik softvera, nakon provedene analize izvještaja (rezultata) koji je softver generirao - pojasnili su na svojim internet stranicama iz Sveučilišnog računskog centra na čiju se i inicijativu još početkom ove godine osigurao novac za nabavu softverskih licencija. Tako će, naročito u ova doba godine, kada su studenti dužni predavati seminarske i pripremati se za završne radove 39 visokih učilišta za ukupno 90.349 studenata koristiti američki softver Turnitin, dok će se njemački softver PlagScan upotrebljavati na 33 visoka učilišta za ukupno 57.282 studenta. I tako slijedeće četiri godine, jer je takvim softverskim riješenjima napravljen iskorak unaprijeđenju kvalitete visokog obrazovanja i kulture i prakse etičnosti u visokom obrazovanju.

Izvori: internet i baze podataka

Naime, softveri za provjeru autentičnosti uspoređuju rad koji se provjerava s dostupnim vanjskim izvorima te na temelju pronađenih podudaranja generiraju izvještaj u kojem je podudaranja moguće pregledati i dodatno analizirati. Uz mogućnost dodatne prilagodbe definiranjem postavki softvera, ovakva analiza uvelike olakšava prosudbu o izvornosti rada koji se provjerava. Izvori na koje se oslanjaju softveri Turnitin i PlagScan su: Internet, baza dokumenata koje prikuplja proizvođač softver. dokumenti ustanove (ovisno o odabranim postavkama vezanim uz arhiviranje), znanstveni časopisi/članci, a mogu se pretražiti i otvoreno dostupni radovi iz portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa (Hrčak) i repozitorija uspostavljenih u Dabru.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.