MLIJEČNA KRIZA Prerađivači snizili otkupnu cijenu mlijeka

Od travnja jeftinije mlijeko u trgovinama

20.02.2009.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

Mlijeko hrvatskih seljaka više neće biti najskuplje u Europi. Mliječna industrija pod okriljem Croatiastočara odlučila je svojim kooperantima od ožujka za mlijeko plaćati 10-ak posto nižu otkupnu cijenu, kakvu imaju i farmeri u EU i regiji, što će, tvrde u Croatiastočaru, utjecati i na krajnju cijenu mlijeka koju plaćaju potrošači u trgovinama.

Malo do sloma
Spuštanjem cijene sa 0,38 €/kg mlijeka u veljači na 0,31 €/kg (bez tvorničkih premija) – pri čemu su prerađivači suglasni da mlijeko standardne kakvoće seljacima plaćaju 3-5 posto više nego je u EU25 i BiH, umjesto dosadašnjih 22,9 posto – potrošači već u travnju mogu očekivati niže cijene mlijeka i fermentiranih proizvoda za prosječnih 20 do 27 lipa, najavio je Alen Fontana, član uprave Dukata, ističući kako se to odnosi na socijalne kategorije proizvoda s najvišim obrtajem na policama trgovina.

Mljekarske udruge donedavno su tvrdile da će radije prodati krave nego pristati na niže cijene. No Udruga malih mljekara, kaže Ivica Jajić, već je pristala na uvjete prerađivača.

– Meggle je svoje kooperante već obavijestio o promjenama – tvrdi predsjednik uprave Marjan Vučak, s obzirom da visoke otkupne cijene mlijeka, subvencionirani izvoz iz EU te nekonkurentnost prijete slomom mliječne industrije.

Rekordan uvoz mlijeka
Zbog rekordnog uvoza konzumnog mlijeka iz BiH, Češke, Njemačke, koji je lani veći 63 posto, mliječna industrija nagomilala je zalihe veće od jednomjesečnog volumena proizvodnje. Trenutačno iznose 12-15 milijuna litara mlijeka te više od 2,5 tisuća tona sireva, tvrdi direktor Croatistočara Branko Bobetić, tako da bi se s novim cijenama povećala konkurentnost i smanjio uvoz.

Tržišno neusklađena otkupna cijena mlijeka posljedica je Uredbe o ciljnoj cijeni svježeg sirova mlijeka koju je Vlada u srpnju 2008. donijela bez suglasnosti prerađivača. Iako ministarstvo zna za njihove probleme, trenutačno od njega nemaju ni podrške ni konkretnih prijedloga za rješenje krize, tvrde prerađivači.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr