ŠOPINGIRANJE

Nema odgode, nedjelja će zasad biti neradna

29.12.2008.
u 13:24
Pogledaj originalni članak

Rad trgovina nedjeljom već godinama je kamen spoticanja u Hrvatskoj. Jedni misle da ga treba zabraniti kako bi prodavačice mogle više vremena provoditi sa svojim obiteljima, drugi zato što rad nedjeljom nije u duhu katoličanstva, a treći misle da je odlazak u šoping nedjeljom običaj preuzet od “dekadentnog Zapada”.

S druge su strane oni koji misle da bi trgovcima trebalo dopustiti da sami odlučuju hoće li raditi nedjeljom jer da je to u duhu kapitalizma. Prodavačice u trgovinama ionako su zaštićene Zakonom o radu koji obvezuje poslodavca da svakom zaposleniku osigura jedan slobodan dan u tjednu, a da rad nedjeljom plaća više nego radnim danom.

Gubitak radnih mjesta
Mnogi vlasnici trgovina to ne poštuju pa se Vlada, nemoćna da osigura provođenje jednog zakona, odlučila uz pomoć Sabora donijeti novi Zakon o trgovini, kojim će uz određene iznimke zabraniti rad nedjeljom. S obzirom da odredbe o radu nedjeljom stupaju na snagu s prvim danom sljedeće godine, svoj su glas podigli vlasnici malih trgovina u nadi da će u zadnji čas promijeniti svoju sudbinu.

– Ako Vlada pozitivno ne diskriminira malu trgovinu ili ne odgodi zabranu rada nedjeljom, od 10.000 obrtnika trgovaca, koliko ih sada radi nedjeljom, čak 20-30 posto propast će u prvoj polovici 2009. – kazao je Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore.

Zbog neradne nedjelje mali će trgovci, naime, ostati bez 15-20 posto prometa, koliko prosječno ostvaruju tog dana, i neće ga moći nadoknaditi nekog drugog radnog dana. To će, pak, tvrdi Vukelić, značiti obiteljsku katastrofu za više tisuća ljudi i gubitak otprilike 7000 radnih mjesta, a novih, u uvjetima recesije, neće biti.

– Jedino moguće rješenje za to omogućivanje je maloj trgovini da radi bez ograničenja ili da se odgodi primjena zakonskih odredaba o radnom vremenu. No, to je samo prva vatrogasna mjera. Nakon toga moraju se primjenjivati i ostale mjere koje je HOK prije odaslao na adrese Vlade i resornog ministarstva, među kojima je i smanjenje poreznih i ostalih davanja – kaže Vukelić.

Dodaje kako bi Ministarstvo gospodarstva ponovno moglo proučiti primjere europskih zemalja, koje i radnim vremenom potiču malu trgovinu. Dobar primjer za to je Danska, u kojoj trgovine koje ostvaruju manje od 3,2 milijuna eura godišnje ne potpadaju pod zabranu rada nedjeljom. HOK se, čulo se jučer, uopće ne slaže s iznimkama da nedjeljom rade samo kiosci za prodaju tiska, benzinske postaje, prodavaonice na tržnicama, pekarnice i slično. Potrošnja – i to hrvatskih proizvoda – u uvjetima hrvatskog trgovinskog deficita jedino je razumno ponašanje, poručili su jučer iz HOK-a.

– Odredbe Zakona o trgovini koje se odnose na rad nedjeljom primjenjivat će se od 1. siječnja, kako je prihvatio Sabor jer je donošenje tog zakona bio rezultat dogovora socijalnih partnera – rekao je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Treba poštovati glas javnosti, dodao je Mehun, ali pritom se mora istaknuti da je najveći sindikat SSSH bio protiv rada nedjeljom, odnosno za apsolutnu zabranu. Napravljen je, kaže, kompromis prema kojem trgovine neće moći raditi nedjeljom polovicu godine, a u onom važnijem dijelu godine, odnosno tijekom turističke sezone i u prosincu, moći će raditi.

Život piše norme
Mehun je rekao i da će se pratiti učinci zakonskih odredbi te da će se, shodno tome, odlučivati o njegovoj daljnjoj primjeni, ali nije htio unaprijed nagađati o eventualnim promjenama.

– Poznato je da život propisuje norme. Tako će biti i u ovom slučaju. Treba vidjeti kakve će učinke ovakav zakon postići, a tek onda možemo govoriti o tome treba li nešto mijenjati ili ne – rekao je Mehun.


Kako je u drugim zemljama

AUSTRIJA Rad trgovina nedeljom dopušten je samo u turističkim zonama

ITALIJA Trgovine mogu raditi samo osam nedjelja u godini

SLOVENIJA Rad nedjeljom dopušten samo malim dućanima (do 200 četvornih metara)

DANSKA Rad nedjeljom dopušten je dućanima koji ostvaruju manje od 3,2 milijuna eura godišnje

ČEŠKA Nema zabrane rada nedjeljom

FINSKA Rad nedjeljom dopušten od svibnja do rujna te u studenome i prosincu

Pogledajte na vecernji.hr