Ministar Bajs traži niži PDV za ugostitelje

30.03.2009.
u 22:48
Pogledaj originalni članak

Na stolu premijera Sanadera u utorak će se naći paket mjera za koje ministar Damir Bajs drži da mogu pomoći turističkom sektoru kako bi prebrodio kriznu 2009. U Ministarstvu turizma još su jučer dotjerivali završnu verziju paketa antirecesijskih mjera među kojima je i smanjenje PDV-a ugostiteljima na hranu i piće na deset posto. Desetpostotna je stopa početkom 2006. u turizmu već razrezana za usluge smještaja, a ministar Bajs danas je rekao tek da je niži PDV samo jedna od stavki koje se predlažu: – To je samo jedna od mnogih stavki. Usudio bih se reći, jedna od manje zanimljivih za sektor. Ministar je već prije najavio da će od kolega u Vladi tražiti suglasnost da se sektoru pomogne subvencioniranjem kamata na već uzete i nove kredite, rasterećenjem u nametima poput ZAMP-a, TV pretplate, spomeničke rente... Prepolovljivanje PDV-a za ministra financija Ivana Šukera jučer još nije bilo ozbiljna tema. Zatečen usred saborske rasprave o rebalansu proračuna, kratko je komentirao: “Do mene takav prijedlog nije stigao, a rebalans budžeta temeljimo na prihodima prema postojećim stopama.” Kako bilo, konkurenti hrvatskom turizmu, suočeni s krizom, pribjegavaju mjerama kakve su se do prije kojeg mjeseca činile nemogućima. Među njima i plasiranje 350.000 eura za beskamatne kredite malim poduzetnicima, kao i izvanredni, ljetni obračun PDV-a... (Ra. K., Ml. Š.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr