ODMJERAVANJA Održan HKS-ov izbor Prvaka prvaka

Lovorike vajmaranki Sivoj golubici

Foto: import
Lovorike vajmaranki Sivoj golubici
08.03.2006.
u 14:47
Pogledaj originalni članak

Vajmarski ptičar Greydove At Kan Trace vlasnika Natalije Kalečak i Gordana Bajraktarevića pobjednik je "Prvaka prvaka 2005.", kinološke manifestacije koja već drugu godinu za redom nastavlja tradiciju nekadašnjeg Top Tena Hrvatskoga kinološkog saveza.

Na Top Tenu donedavna su se u prvom redu nagrađivali psi i njihovi vlasnici koji su imali puno i vremena i novca da svoje pse vode na brojne izložbe u zemlji i inozemstvu. Što više skupljenih bodova, to su bili veći i izgledi za pobjedu. Psi koji su možda i bolji, ali njihovi vlasnici s njima nisu toliko često obilazili izložbe, pred njima nisu imali šanse. Stoga su za prvaka prvaka kriteriji drastično izmijenjeni. Mogu se natjecati svi psi koji su domaći ili strani šampioni, hrvatskih su vlasnika i nostrificirani su u Hrvatskoj najmanje šest mjeseci, a ostalo je pak sreća. Dva po dva psa a ove su godine bila 32 stajali su pred trima sucima, od kojih je svaki iz svoje kućice, bez mogućnosti razgovora s ostalima, plavom ili crvenom lampicom glasovao za svog favorita.

Teško je osmisliti pravedan sustav ocjenjivanja. U Prvaku prvaka treba imati i dosta sreće, no siguran sam da najkvalitetniji psi na kraju pobijede kazao je Damir Skok, predsjednik Hrvatskoga kinološkog saveza. Mnogi su se pitali zašto se i strani psi i strani izlagači na ovakvoj manifestaciji ne bi nagrađivali. No Skok objašnjava kako je na Hrvatskom kinološkom savezu da potiče hrvatske uzgajivače da što kvalitetnije uzgajaju svoje pse i rade s njima i za to ih jedanput u godini, na svečanosti hrvatske kinologije, valjano i nagradi. Prava prilika za takav događaj upravo je proljetni CACIB kad je u Zagrebu i sva sudačka svjetska krema, smatra Skok. Vajmarskom se ptičaru doista nije imalo što prigovoriti. Uostalom, njegovi su vlasnici, koji su CACIB iskoristili i za parenje te kujice, vjerojatno osvojili i najviše pehara na prošlotjednom CACIB-u.

No mane je teško bilo naći i dvama crvenim irskim seterima Justine i Jadrana Ljube te Karmen Latin, američkom koker španijelu Kristine Chavrak ili afganistanskom hrtu Ive i Tomislava Vujića. Pobjednik je zasluženo dobio 15 kilograma hrane sponzora, pehar i putnu torbu te besplatan ulazak na preostalih osam međunarodnih izložaba pasa u Hrvatskoj ove godine što to najbolje znaju oni koji izlažu nije mala svota.

Na Prvaku prvaka napokon je ispravljena i nepravda nanesena Ljiljani Bedrici i njezinoj hrvatskoj ovčarki Uni od Medara, dvostrukoj europskoj i svjetskoj vicešampionki, koja je na Top Tenu 2003. završila na drugom, umjesto na prvom mjestu u svojoj FCI-jevoj skupini. Zbog prijevare s bodovima pobjednički je pehar, naime, pripao bobtailu Lordu, čija je vlasnica dugo odbijala vratiti nezaslužen pehar. Zadovoljena pravda Lj. Bedrici je, veli, ponovno vratila volju za izložbama pasa.


Zagrijavanje za Eurodog show u Zagrebu 2007.

Proljetni su CACIB-i bili i uvertira odnosno zagrijavanje za skoru Europsku izložbu pasa u Zagrebu, od 8. do 10. lipnja iduće godine, na kojoj se i prema najskromnijim očekivanjima u metropoli očekuje između 12 i 15 tisuća rasnih pasa iz cijeloga svijeta. Već u roku od mjesec dana HKS bi trebao tiskati prijavnice s popisom sudaca koji će suditi na takvu spektaklu, a dobit će ih zainteresirani izlagači već na ovogodišnjem Eurodogu u Helsinkiju. Uz prijavnice bi, dakako, trebale osvanuti i liste zagrebačkih i županijskih hotela koji će primati pse. No sudeći prema "balkanskom" mentalitetu koji još prati brojne naše hotelijere, za taj će pothvat HKS-u trebati i pomoć zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i županijskih čelnika, turističkih zajednica Zagreba i Hrvatske, ali i brojnih mecena koji će nakon lanjskog promašaja i "aljkave" organizacije u austrijskom Tulnu pomoći da se Zagreb pokaže u pravom svjetlu, poslovan i gostoljubiv.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr