KABOLA U SHERRY'SU

Zvjezdana zagrebačka večer proslavljenog istarskog vinara

Foto: Julio Frangen
Foto: Julio Frangen
Foto: Julio Frangen
Foto: Julio Frangen
Foto: Julio Frangen
Foto: Julio Frangen
16.04.2014.
u 12:57
Marino Markežić prvi je hrvatski vinar koji je odnjegovao vino na drevni način, u amforama, glinenim posudama ukopanim u zemlju
Pogledaj originalni članak

Istarska i hrvatska vinska zvijezda Marino Markežić Kabola priredio je u Zagrebu – zvjezdanu večer. Prvi puta uopće, u lokalu Sherry's u Žajinoj održao je vertikalnu degustaciju nekoliko godišta svojih malvazija napravljenih u amforama! Markežić je prvi hrvatski vinar koji je odnjegovao vino na drevni način, u amforama, glinenim posudama ukopanim u zemlju; u vinskom podrumu ili na okućnici. Seže to još u rimsko doba, odnosno i starije, iz davnih gruzijskih vinograda; gruzijske su amfore i sada najcjenjenije.

Potkraj prošlog stoljeća tu je tehnologiju proslavio kultni vinar s Collia/Brda Joško Gravner. U nas su Gravnera i Kabolu slijedili Tomci iz Jaske, pa susjedi im Šemberi. Bit procesa jest da se dobije najizvornije vino, s minimum kemijanja i neprirodnih posrednika, koje se odlikuje posebnim, čistim osobinama, specifičnim okusom koji se i ne mora svakome dopasti. Grožđe se nakon muljanja i odvajanja peteljki sprema u amfore i u njima, na vlastitim kvascima, fermentira mjesecima.

Markežić kaže da vino potom provede još jednu godinu u velikim drvenim posudama, pa onda barem još jednu u bocama. Malvazija je bila podcijenjena sorta, rekao je na odlično vođenoj degustaciji, pa je odlučio od nje napraviti ozbiljno vino; kako to grožđe ne obiluje taninima vino ostavlja na zrenje u drvu. Markežić se na svom imanju u Momjanu – 20 hektara – posvetio domorodnim istarskim sortama, malvaziji, teranu i momjanskom muškatu. Godišnje spravi oko sto tisuća boca vina, sa 12 etiketa. Vinarstvo je duge obiteljske tradicije, a Marino je i školovani sommelier. Pohvalio se i prvim Eko certifikatom u Istri. Kaže da se vraća tradiciji, izvornoj proizvodnji što prirodnijih vina. A pohvalio se i međunarodnim uspjehom, plasmanom svojih vina u tri francuska restorana s Michellinovom zvjezdicom, te izvoznom u sjevernoeuropske zemlje.

U tom sve popularnijem wine baru na Trešnjevci predstavila ga je šefica Ivana Šeremet; kušane su malvazije iz berbi 2009., 2007. i 2005., te raritetna malvazija Unica '03, koja tada još nije rađena u amfori. Vina su impresionirala bogatstvom aroma, boje i okusa te iznenađujućom svježinom. Uvod u izvrsnu večer bio je njegov pjenušac Re te premijerno mlada, već vrlo pitka malvazija iz lanjske berbe. Vina su pratili maštoviti zalogaji chefa Gregoria Mannuccia iz glasovitog restorana Bistro Apetit Christiana Cabaliera.

>> Vina obitelji Benvenuti opravdano uživaju poseban ugled među vinoljupcima

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.