istraživanje

Znate li kako nas orgazam čini pametnijima?

Foto: Thinkstock
Znate li kako nas orgazam čini pametnijima?
07.08.2013.
u 11:30
Osjet orgazma može blokirati bolove jer kod njega bilježimo ogroman porast protoka krvi u mozgu. A krv donosi hranjive tvari i mozak napaja kisikom...
Pogledaj originalni članak

Orgazam je za mozak je bolja vježba od križaljke ili sudokua, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyju.

- Orgazam povećava moždanu aktivnost cijelog mozga, dok slagalice aktiviraju relativno lokalizirane regije - objašnjava neuroznanstvenik Barry Komisaruk koji već pedeset godina proučava orgazme i kako oni djeluju na mozak. Tvrdi da osjet orgazma može blokirati bolove jer kod njega bilježimo ogroman porast protoka krvi u mozgu. A krv donosi hranjive tvari i mozak napaja kisikom.

- Mentalne vježbe povećavaju moždanu aktivnost, ali samo u relativno lokaliziranim područjima. Orgazam aktivira cijeli organ - govori Komisaruk i dodaje da je orgazam još uvijek neistraženo područje jer ni dan danas ne znamo gotovo ništa o užitku.

- Važno je razumjeti kako mozak to procesuira. Koji dijelovi mozga proizvode takav intenzivan užitak te može li se to koristiti na neke druge načine? Što bi orgazam mogao učiniti u sprečavanju depresije, anksioznosti, ovisnosti ili boli?, stoji na Daily Mail.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.