Znanstveni rad:

Ekonomska kriza povećava smrtnost od malignih bolesti

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
dragan
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
dragan
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
dragan
23.06.2016.
u 22:15
Globalna ekonomska kriza iz 2008. odnijela je 263.211 života u zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj
Pogledaj originalni članak

I znanstveno je dokazano da ekonomska kriza izravno utječe na porast smrtnosti od raka! Globalna kriza iz 2008. odnijela je 263.211 života u zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. Toliko je oboljelih iz niza zemalja umrlo od, kako znanost to opisuje, izlječivih oblika raka. Taj zastrašujući podatak skupina stručnjaka, koju je vodio profesor Mahiben Maruthappu s londonskog koledža Imperial, dobila je analizom podataka iz 75 zemalja (ne i Hrvatske) i 2,1 milijarde ljudi.

– Globalna ekonomska kriza povezana je s povećanom nezaposlenošću i smanjenim javnim financiranjem zdravstva, a učinci su toga na smrtnost od raka nedvojbeni. Porast nezaposlenosti značajno je povezan s porastom smrtnosti od svih vrsta raka osim raka pluća u žena – opisano je u istraživačkom radu koji se bavio smrtnošću raka dojke, prostate i kolorektalnog raka, kod kojih je stopa preživljenja veća od 50%. Dr. Dragan Korolija Marinić iz zagrebačke Klinike za tumore ističe da je za preživljavanje raka najvažnije rano otkrivanje i pravilno liječenje, a kod nas svi kirurzi operiraju na potpuno isti način, koristeći protokole i postupnike.

>> Savjeti u borbi protiv malignih bolesti

>> ‘Bio sam u bolnici posve sam s 4 godine’

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.