Pametna kupnja

Zdrava prehrana ne mora biti skuplja od one na koju smo navikli

Foto: AFP
Zdrava prehrana ne mora biti skuplja od one na koju smo navikli
02.02.2010.
u 11:16
Zamijenite li uobičajene, često rafinirane proizvode sa svojega jelovnika poznatim domaćim, cjelovitim namirnicama poput graha, jest ćete i zdravije i jeftinije.
Pogledaj originalni članak

Uobičajeno vjerovanje da jesti zdravo znači skupo plaćati namirnice i sate provoditi u kuhinji, opovrgnula je kreativna Makronovina učiteljica kuhanja Dunja Gulin.

Skupo i štetno

Ona je održala predavanje EKOnomična kuhinja gdje je objasnila kako uz malo edukacije i planiranja jesti zdravo može biti, osim naravno korisno, itekako zabavno, ali i financijski jednako kupnji konvencionalnih proizvoda.

- Potrošačka košarica hrane za četveročlanu obitelj koja kupuje konvencionalne proizvode u Hrvatskoj je u prosincu 2009. prosječno iznosila 2700 kn. U takvoj se klasičnoj prehrani sve više koriste rafinirani proizvodi, kupuju instant juhe i jela, zamrznuti obroci, gotovi sendviči, čokoladice i gazirana pića, namirnice koje ne samo da loše utječu na zdravlje, već su skupe i teret za male obiteljske budžete, a štete i okolišu. Cjelovita prehrana kojom želimo poboljšati kvalitetu života, ali i pokušati ostati u okvirima novčanih mogućnosti prosječne hrvatske obitelji, sastojala bi se od nama dobro poznatih "domaćih" namirnica koje su cijenom niske, no kvalitetom vrlo hranjive i ukusne. Tu ponajprije mislim na mahunarke, žitarice, ribu i lokalno voće i povrće – objašnjava Dunja Gulin.

Hranjivo i prihvatljivo

Tako, primjerice, u usporedbi s kilogramom crvenog mesa koje stoji oko 50 kuna, svježa se srdela može kupiti po dvostruko nižoj cijeni, a puno je veće kvalitete kao namirnica od crvenog mesa. Odlična zamjena za meso su i domaće mahunarke poput graha, slanutka ili leće bogate kvalitetnim bjelančevinama, ali i mnogim drugim hranjivim sastojcima. Osim očitih prednosti cjelovitih namirnica u odnosu na konvencionalne proizvode, Gulin je objasnila i zašto su one bolje od prerađenih namirnica.

- Cjelovita namirnica je izvorna, onako kako nam ju priroda daje uz nikakvu ili minimalnu preradu. Takve namirnice nose jaku energiju i kvalitetom su neusporedivo superiornije od prerađenih proizvoda. Cjelovite namirnice mogu biti iz konvencionalnog ili organskog uzgoja.

Najkvalitetnija moguća kombinacija jest jesti cjelovite namirnice iz organskog uzgoja. No ako si to ne možemo priuštiti, treba ipak birati cjelovite namirnice bez obzira na uzgoj. Nažalost, sve je češći slučaj da se prehrana sastoji od rafiniranih proizvoda iz konvencionalnog uzgoja što vodi sve većim zdravstvenim problemima i pretilosti, pogotovo kod djece - zaključila je Gulin.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.