istraživanje

Zbog velike količine soli: Sir opasniji od vrećice čipsa

Zbog velike količine soli: Sir opasniji od vrećice čipsa
05.12.2012.
u 14:58
Sir je treća po redu namirnica s najvećim udjelom soli – poslije kruha i slanine
Pogledaj originalni članak

Hranite se zdravo? Izbjegavate brzu i prerađenu hranu? Smanjili ste broj mesnih porcija, no često proteine nadomještate sirevima? Uz mnogo masnoća koje sadrže, sirevi bilo koje vrste sadrže velike količine soli, a njihova česta konzumacija vodi epidemiji visokog krvnog tlaka i to kod sve mlađih ljudi.

Jedna porcija cheddara sadrži više soli nego vrećica čipsa od 100 grama, tvrde stručnjaci iz američke akcije Salt&Health (CASH). Puno soli sadrže i tvrdi sirevi poput parmezana, ali i roqueforta, dok nepasterizirani slani sirevi poput fete sadrže više soli nego ista količina morske vode.

Zbog svega navedenog važno je znati koliku količinu soli sadrže sirevi koje obično jedete te isto tako voditi računa da uz normalnu prehranu ne prijeđete preporučeni dnevni unos soli od šest grama dnevno.

Direktorica CASH-a Katherine Jenner smatra da čak i minimalna redukcija soli u prehrani ima veliki učinak na zdravlje i sprečavanje prijevremene smrti, dok je drugim studijama potvrđeno da se snižavanjem krvnog tlaka mogu spriječiti srčani i moždani udar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
NoseyCat
14:54 08.12.2012.

Eh, sad se sjetih da imam još fine slane fete u frižideru...mmm... sa malo pesta na tjesteninu....