djeca i odrasli

Zbog spuštenih stopala trpe i zglobovi! Pomozite si ovim jednostavnim vježbama

Foto: Thinkstock
Zbog spuštenih stopala trpe i zglobovi! Pomozite si ovim jednostavnim vježbama
09.04.2014.
u 12:42
Spušteni svodovi stopala loše amortiziraju udarce nogu o podlogu, tako da sustav za kretanje trpi puno veće udarne sile, što zglobove dovodi do jačeg habanja.
Pogledaj originalni članak

Spuštena stopala mogu uzrokovati bolne promjene na mišićno-koštanom sustavu, osobito u koljenima, zdjelici i cijeloj kralježnici.

Spušteni svodovi stopala loše amortiziraju udarce nogu o podlogu, tako da sustav za kretanje trpi puno veće udarne sile, što zglobove dovodi do jačeg habanja. Također, spuštena stopala mogu poremetiti vensku cirkulaciju, jer mišići nemaju dovoljno snage učinkovito pumpati krv iz potkoljenica prema srcu.

U stopalima se nalazi mnoštvo receptora koji mozgu šalju informacije o položaju stopala. Ti, takozvani proprioreceptori i mehanoreceptori, prepoznaju stojimo li ili se gibamo te nam u složenoj komunikaciji s centralnim živčanim sustavom pružaju informacije o našim kretnjama i položaju udova, što nam pomaže u koordinaciji pokreta.

Tajna zdravih stopala krije se ponajprije u kretanju. Preporučuje se hodanje bosim nogama po različitim tipovima i nagibima podloge jer se time jačaju ligamenti i mišići u stopalima i potkoljenicama. Na taj način povećava se podražljivost mišića i poboljšava cirkulacija u nogama.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kada su takve aktivnosti ograničene, hodanje po različitim podlogama zamjenjuje se plesom, ritmikom, borilačkim vještinama ili jednostavnim vježbama za stopala kao što su podizanje predmeta s poda pomoću nogu, naizmjenično hodanje na prstima, petama, unutarnjem i vanjskom rubu stopala.

>>Želite noge dovesti do top forme? Donosimo najbolji način kako da to postignete

>>Nitko ne želi stupaste noge! Evo kako riješiti problem debelih gležnjeva

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.