Pitanje potrošača

Za ZET-ovu kartu OIB treba dati jer ga traži gradski ured

Foto: Željko Hladika/Pixsell
Za ZET-ovu kartu OIB treba dati jer ga traži gradski ured
07.05.2011.
u 15:55
U ovoj situaciji korisnici koji žele ostvariti pravo na besplatan prijevoz trebaju navesti svoj OIB
Pogledaj originalni članak

Pitanje 

Htio sam u Zagrebačkom električnom tramvaju podići kartu za javni gradski prijevoz kao umirovljenik, međutim nisam mogao predati zahtjev jer je potrebno navesti i OIB. Ne razumijem zašto je to nužno. Shvatio sam, naime, da mi nismo dužni ostavljati OIB. Bio bih jako zadovoljan kao pretplatnik da mi odgovorite. 

Odgovor 

U ovoj situaciji korisnici koji žele ostvariti pravo na besplatan prijevoz trebaju navesti svoj OIB. Naime, obrasci zahtjeva za besplatnim kartama obrasci su Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, što je tijelo gradske vlasti, a OIB smo dužni dati prilikom podnošenja određenih zahtjeva i molbi upravnim tijelima, odnosno državnim institucijama ili jedinicama lokalne samouprave. 

– Gradskom uredu dužni smo dati OIB jer će provjeravati imamo li uvjete za besplatne karte – objašnjava Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Dodaje da ZET-u kao trgovačkom društvu inače nismo dužni davati OIB, no ovdje je riječ o obrascima koji se podižu u svim pisarnicama područnih ureda gradske uprave, a mogu se isprintati i s web stranice Grada Zagreba, dakle, traži ga Grad.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LU
lutomirski
16:55 07.05.2011.

NE TU TREBA DOMOVNICA, OIB I JMBG TO SVE JOŠ KOD BILJEŽNIKA, NAJBOLJE JOŠ DV SVJEDOKA, SAMO SE VI OD TIH LOPOVA DAJTE ZAJEBAVATI....IDIOTSKA NACIJA I SA BLESAVIM NARODOM .................!!!!!

XN
xnet0822
18:34 07.05.2011.

Za one koji to možda ne znaju : OIB vam se nalazi na iskaznici od dopunskog osiguranja !

VI
Vito
09:44 08.05.2011.

Novinari moraju objaviti koji su uvjeti potrebi za besplatnu vožnju javnim gradskim prijevozom kojeg građani i tako financiraju putem 18 % poreza za život u gradu. Objavljuju da gradski direktori imaju plaću od oko 18.000 kuna, a umirovljenici 900 kuna. I sad umirovljenik s 900 kuna mora gradskom činovniku koji ima plaću ne manju od 10.000 kuna dokazivati da ima pravo na besplatnu vožnju? Uz to to uopće nije besplatno, jer morate platiti komadić A8 papira 30 kuna i još platiti dvije slike fotografu. Ako imate pravo na besplatnu vožnju nosite sa sobom odrezak zadnje mirovine i osobnu da dokažete starost od 90 godina i to je sve. Kome nije jasno neka sam traži po kancelarijama vaše podatke, imaju vremena i dobru plaću. Kako vam grad Zagreb svaki mjesec redovno dostavlja poštom račune, tako vam može dostaviti i besplatnu kartu za vožnju. Dokazano da ima vaše podatke u računalu samim time što vam stalno šalju račne. Znači da je traženje OIB-a pojedinačno čisti teroriziranje gradske uprave običnih građana.