STIL ŽIVOTA

Za neke ljude rizik od razvoja raka počinje i prije njihova začeća

Za neke ljude rizik od razvoja raka počinje i prije njihova začeća
24.09.2010.
u 17:30
Je li vaša majka pušila? Kakvu je vodu pila? Je li bila izložena toksinima koji se mogu naći u okolišu te ih prenijela na dijete putem mlijeka?
Pogledaj originalni članak

Iako znanstvenici odavno vjeruju kako šanse za dobivanje malignih bolesti ovise o genima i stilu života svakog pojedinca, čini se da na to hoćemo li ili ne oboljeti od neke zloćudne bolesti ovisi o tome kakav su život vodile naše majke prije začeća, ustvrdio je nutricionist, profesor Rocardo Uauy, na koneferenciji  World Cancer Research Fund.

Vjeruje se i kako faktori poput poticanja pretilosti, odnosno nemar po tom pitanju, u djece može itekako povećati rizik od dobivanja neke maligne bolesti.

- Za neke ljude rizik od razvoja raka počinje i prije njihova začeća. Faktori rizika već se stvaraju u majčinim jajašcima prije nego što je dijete začeto, objasnio je Uauy za časopis The Observer i dodao kako je činjenica da je rak genetska bolest, no da se šanse za njegovu pojavu povećavaju ovisno o okolišu u kojem živimo.

-  Je li vaša majka pušila? Kakvu je vodu pila? Je li bila izložena toksinima koji se mogu naći u okolišu te ih prenijela na dijete preko mlijeka? - sve su to pitanja o kojima treba razmišljati, zaključio je profesor Uauy, savjetnik Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije.

Njegova je preporuka roditeljima da dijete ne izlažu različitim kemikalijama te da vode brigu o adekvatnoj prehrani.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.