KONOBA ŠTORIJA

Vlasnik Šeki: Nasmijavam svakog gosta, zato sam i dobio nadimak iz crtića

Foto: Srđan Hebar
Konoba Štorija
Foto: Srđan Hebar
Konoba Štorija
Foto: Srđan Hebar
Konoba Štorija
Foto: Srđan Hebar
Konoba Štorija
06.08.2018.
u 17:04
Maksimilijan Vukman (42) animira goste da se druže, pa se na terasi - nepoznati grle, pjevaju, postaju prijatelji. To rade rijetki vlasnici restorana
Pogledaj originalni članak

Štorija je konoba puna - štoseva. Vlasnik Šeki dobio je nadimak po dvorskoj ludi iz kultnog crtića Bipsići još kao klinac jer je neprestano izvodio vragolije.

– Profesorica biologije mi je jednom rekla ‘Ti si, Maks, kao onaj Šeki, dvorska luda iz crtića Bipsići’, i već sljedeće popodne cijeli me Trogir zvao Šeki. Promijenio sam ime u pola dana, ni kriv ni dužan – smije se Maksimilijan Vukman (42).

Šeki i danas, desetljećima kasnije, ima fora koliko hoćete.

– Iznosim maloprije riblju platu i rižot, kad vidim da i novi gosti sjedaju na terasu. Ja odmah k njima, oni nisu ni sjeli, a ja već spuštam pjate. Vele oni: ‘Pa nismo to naručili, tek smo stigli’. A ja velim: ‘OK, ako vi nećete, oni hoće’, te odnesem za pravi stol – govori pa nastavlja.

– Gosti naruče pet piva i pet sokova. I ja odmah pred mališane stavim pivo, a pred roditelje sok. Jedan me čas gledaju u čudu, a onda prasnu u smijeh. Svidi im se, odmah se opuste – priča trogirski ugostitelj. Ovdje na terasi samo se redaju njegove priče.

– Svađaju se jednu večer muž i žena za onim stolom ispod palme. Ona mu nešto govori. Vidim ja, nije mu lako, nešto je skrivio. A kad ona ode na toalet, ja brzo za šank, natočim mu jednu travaricu, odem do njega, spustim je na stol, potapšam ga po ramenima i kažem: ‘Popij brzo, ovo će ti pomoći...’ I još mu kažem: ‘Ako budeš bježao, Trogir je malen grad, puno je uskih ulica, uspjet ćeš!’ – priča kako zabavlja goste.

Tu se druže i znani i neznani.

– Obiđem sve stolove i kažem gostima da skupina u kutu slavi rođendan. Ljudi ustanu i počnu neznancima pjevati ‘Happy birthday’. Čestitaju, jedan po jedan, puna terasa, svi se dižu, a ovi za stolom u čudu. Nije nikome rođendan, ja sam sve zakuhao iz štosa, no svi se počnu družiti. Pa razgovara Rus s Portugalcem, Čeh sa Slovencem, pa nazdravljaju, pa se vesele. Zato su i ovdje, zar ne? – priča Šeki.

Brine se o gostima, rijetki su takvi.

– Ne vidim u gostu preko puta 150 kuna; 100 kuna hrane i 50 pića. Ne, meni gosti nisu novčanice, već mi je nagrada da se vrate.

Klopa je sjajna. Cijene su pristojne. Ali konoba ima ono što rijetki imaju - štoriju. Tu se zaista bave gostom... 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.