a da?

Vježbanje i znojenje smanjuje rizik od moždanog udara za 20 posto

Foto: Promo foto
Vježbanje i znojenje smanjuje rizik od moždanog udara za 20 posto
22.07.2013.
u 14:00
Fizička neaktivnost je drugi faktor rizika za moždani udar, odmah poslije visokog krvnog tlaka...
Pogledaj originalni članak

Znojenje može biti neugodna pojava, ali se tijekom vježbanja može smanjiti vjerojatnost od moždanog udara, otkriveno je u nedavno provedenoj studiji, piše Daily Mail. Neaktivne osobe imale su čak 20 posto veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar od onih koji vježbaju umjereno ili visokim intenzitetom. Dovoljno je vježbati, poručuju znanstvenici, četiri puta tjedno.

No rezultati vrijede za muškarce, dok za žene još nije razjašnjen odnos između moždanog udara i učestalosti tjelesne aktivnosti.

- Tjelovježba smanjuje krvni tlak, težinu i dijabetes. Zato, da je vježbanje poput pilule uzimala bi se jedna tableta za liječenje četiri ili pet različitih stanja i bolesti - kaže voditelj istraživanja Michelle McDonnell sa sveučilišta u Južnoj Australiji.

Istraživanje podržava prethodnu studiju koja je pokazala da je fizička neaktivnost drugi faktor rizika za moždani, odmah poslije visokog krvnog tlaka. Studija objavljena u časopisu Stroke obuhvatila je više od 27.000 Amerikanaca u dobi od 45 i više godina, koji su bili praćeni u prosjeku od 5,7 godina. Zaključak se temelji na podacima o učestalosti vježbanja, ali ne i koliko vremena su ljudi bili fizički aktivni svaki dan.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.