mps dan

Više od 200 tisuća Hrvata boluje od neke rijetke bolesti

Više od 200 tisuća Hrvata boluje od neke rijetke bolesti
18.05.2015.
u 13:38
Gotovo 50 posto rijetkih bolesti javlja se u dječjoj dobi
Pogledaj originalni članak

Hrvatski savez za rijetke bolesti u povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o mukopolisaharidozama (MPS dan) organizira akciju podizanja svijesti o rijetkim bolestima: putujuću izložbu fotografija osoba oboljelih od lizosomskih bolesti nakupljanja, koja će biti predstavljena u Hrvatskoj i drugim zemljama regije.

– Cilj je podizanje svijesti o rijetkim bolestima, ali i upozoriti na neprepoznatljivost rijetkih bolesti u sustavu zdravstva i u sustavu socijalne politike – izjavila je Anja Kladar, dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Mukopolisaharidoze (MPS) rijetke su nasljedne bolesti prouzročene nedostatkom enzima koji sudjeluju u razgradnji glikozaminoglikana (GAG). Kod oboljelih od MPS-a, GAG se nakuplja u lizosomima (dijelovi stanice), što prouzročuje poremećaj funkcije stanica, tkiva i organa. Do danas je opisano 12 tipova i podtipova MPS-a, koji se međusobno razlikuju s obzirom na enzim čija je funkcija nedostatna.

Rijetke bolesti, prema definiciji prihvaćenoj u EU, bolesti su koje se javljaju kod manje od pet pojedinaca na 10 000 stanovnika.

Smatra se da postoji između pet i sedam tisuća različitih rijetkih bolesti te da u EU od njih boluje između 20 i 30 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj se procjenjuje da postoji više od 200 tisuća ljudi oboljelih od rijetkih bolesti, što je populacija veća od, primjerice, grada Splita.

Gotovo 50 posto rijetkih bolesti javlja se u dječjoj dobi, a 20 posto javlja se isključivo u odrasloj dobi.

Rijetke bolesti, pa tako i mukopolisaharidoze, genski su vezane, kronične, postupno napreduju i u većini slučajeva prouzročuju preuranjenu smrt, katkada već i u najranijoj dobi.

>>4 najčešća problema s očima koje 'zaradimo' starenjem

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.