Najpopularnije jelo u azijskim restoranima

Viša matematika zvana tempura: Kad shvatite u čemu je štos postat će omiljena aktivnost u kuhinji

Foto: Vigor Klaić
Viša matematika zvana tempura: Kad shvatite u čemu je štos postat će omiljena aktivnost u kuhinji
23.03.2023.
u 01:00
Nedavno su nam u jednom od najpopularnijih zagrebačkih restorana koji poslužuju jela azijske kuhinje otkrili da se u deset godina, koliko postoje, ukus Zagrepčana u jednoj stvari nije mijenjao – i dalje su im omiljena jela iz tempure. Kad je već tako, možda bi bilo vrijeme da naučite kod kuće kako pripremiti ove ukusne kozice u tempuri koje tako rado naručujete u svom omiljenom restoranu.
Pogledaj originalni članak

Tempura se brzo i jednostavno priprema, šteta je ne dati joj priliku i u kućnom izdanju. Samo par sastojaka je potrebno, a i njih uglavnom uvijek imamo doma. U tempuru može i riba i povrće, i cvijeće... Važno je da voda bude jako hladna, neće smetati ni ako joj dodate koju kockicu leda, savjetuje Tanja Pastuović Klaić, autorica ovog recepta iz kategorije 'mljac'!

Foto: Vigor Klaić

Kozice u tempuri

Sastojci za tempuru:

  • 1 žumanjak
  • 1 čaša glatkog brašna
  • 2 žlice gustina
  • 1 čaša ledeno hladne mineralne vode
  • 3-4 kockice leda
  • malo soli

Foto: Vigor Klaić

Priprema:

Stavite sastojke u zdjelu i štapićima brzo miješajte, nije bitno ako ostane pokoja grudica u tijestu – to zapravo želite. Očišćene i dobro osušene repove kozica prvo uvaljajte u glatko brašno (tako ćete spriječiti da smjesa za tempuru samo sklizne s njih), a zatim jednu po jednu kozicu umočite u smjesu za tempuru pa zatim u vruće ulje. Temperatura ulja trebala bi biti 180 stupnjeva. Idealno je da kap tempure koju ćete ubaciti u vruće ulje odmah ispliva na površinu, ostane li na dnu ulje nije dovoljno zagrijano. Ne stavljajte previše kozica odjednom u posudu s vručim uljem jer biste ga mogli rashladiti i tako upropastiti omiljeno jelo. Kad dobiju lijepu boju vadite ih na papirnate ručnike da se ocijede, posolite i poslužite.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.