Počelo je

Uz ove trikove napravite najfinije fritule kod kuće!

Foto: Shutterstock
Uz ove trikove napravite najfinije fritule kod kuće!
02.12.2019.
u 10:53
Temperature su pale, prosinac je pokucao na vrata i jedna od prvih stvari koja nam pada na pamet su fritule.
Pogledaj originalni članak

Mogu se pripremati na dva načina: od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za pecivo. Iako ih negdje nazivaju uštipcima, drugdje su pokladnice, frite, prikle, originalno dolaze iz Dalmacije i Istre, a svako područje u kojem se danas rade izmislilo je svoje trikove za što bolje fritule.



Jedan od njih je rakija koja se dodaje kako ne bi upile mnogo ulja  koje ne smije biti jako ugrijano jer će fritule izvana zagorjeti, a iznutra ostati gnjecave. Rakiju možete zamijeniti i rumom koji će dati posebnu aromu.



Dodavanje naribane jabuke učinit će ih sočnima, mekanima i slasnima čak i sutradan, kada su hladne. Još jedan sastojak od kojih će ostati sočne je jogurt koji se najčešće dodaje u tijesto bez kvasca, odnosno u ono s praškom za pecivo.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Limoncello ili talijanski liker od limuna dat će posebnu aromu i okus vašim fritulama puno jače nego kada dodajete samo koricu od limuna.

Jedan trik kojeg se drži puno domaćica jest žustro miješanje smjese sve dok se ne zapjeni. Tako će fritule narasti, stvoriti finu koricu, a iznutra će biti mekane.

Još jedan razlog zašto ne uspijevaju kako bismo htjeli leži u vađenju sastojaka iz hladnjaka na vrijeme - pola sata do sat prije rađenja tijesta trebate sve sastojke dovesti do sobne temperature. 

Nemojte stvarati gužvu u loncu - fritule trebaju plivati u ulju, nikako dodirivati dno. Nemojte ih prelijevati uljem dok se prže jer se tako neće moći samostalno okretati. 

Fritule su najbolje još vruće, tek izvađene iz ulja i poslužene uz omiljene dodatke. Često ih se može pronaći u kombinaciji s čokoladom, karamelom i voćnim preljevima, no najbolje će biti onako izvorne, tek posipane šećerom u prahu, baš onakve kakve rade dalmatinske none.

Gdje pojesti najfinije krafne?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MI
mica1111
11:40 02.12.2019.

Dalmatinske none...a primorske ništa...još jedan ili jedna koja ne zna razliku između Dalmacije i Primorja!

NA
nadaparabola
12:16 02.12.2019.

Evo ostario sam a nisam znao da se naši slavonski uštipci zovu fritule.Ako mi vjerujete ali nikada nisam pročitao niti u VL niti u JUT da su možda prije izmišljeni naši slavonski uštipci prije fritula.