Kultni film

Uvijek ćemo imati Casablancu - znate li da je prošlo već 70 godina?

Foto: pixsell
casablanca (1)
Foto: pixsell
casablanca (1)
Foto: pixsell
casablanca (1)
Foto: pixsell
casablanca (1)
Foto: pixsell
casablanca (1)
Foto: pixsell
casablanca (1)
09.05.2012.
u 14:31
Bogart je u svim scenama nosio cipele s platformom jer je Ingrid bila uočljivo viša od njega, a u određenim trenucima čak je stajao na kutiji
Pogledaj originalni članak

Tijekom Drugog svjetskog rata marokanski grad Casablanca bio je jedno od glavnih odredišta za bjegunce iz nacizmom okupirane Europe. Stoga ne čudi što je istoimeni film (originalno se trebao zvati Everyone Comes to Rick’s), prvi put prikazan ratne 1942., bio uspješan, no i danas - 70 godina poslije, drži titulu jednog od najboljih filmova u povijesti.

Prvo (i jedino) filmsko pojavljivanje Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman bilo je iznenađujuće na više načina - glumci se prije snimanja čak nisu niti upoznali, no njihova kemija na ekranu bila je uočlj iva svima (Humphreya je tadašnja supruga čak optužila da je imao aferu s Ingrid, no kasnije je procurila informacija kako su glumci van snimanja jedva razgovarali).

Sam Bogart je u svim scenama nosio cipele s platformom jer je Ingrid bila uočljivo viša od njega, a u određenim trenutcima čak je stajao na kutiji. Dramatična priča o susretu dvoje bivših ljubavnika odgovorna je i za neke od najpoznatijih filmskih citata poput “Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.” i “Here’s lookin’ at you, kid”, a ovu posljednju je smislio sam Bogart.

Glumac je odgovoran i za činjenicu da Rick voli igrati šah (i sam je bio strastveni igrač), ali i za modni odabir - nije u previše scena želio nositi šešir da ne bi izgledao kao gangster. Iako su Ingrid i Bogart tijekom snimanja znali komentirati kako je dijalog suhoparan i neuvjerljiv, Casablanca je osvojila tri Oscara, uključujući onog za najbolji film.   

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.