Znanost

Umjetna mrežnica omogućuje slijepima da ponovno vide

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Umjetna mrežnica omogućuje slijepima da ponovno vide
VL
Autor
Diana Glavina
04.11.2010.
u 11:00
Čip koji se implantira ispod prirodne retine osjetljiv je na svjetlo i središte je procesuiranja slike do mozga
Pogledaj originalni članak

Revolucionarna, za sada još eksperimentalna metoda implantacije umjetne retine, obavljena u Njemačkoj, trima je slijepim osobama omogućila da ponovno vide. Jedan od njih je, izvještavaju engleski mediji, Mikka Terho kojemu je 1992., u dobi od 28 godina dijagnosticirana retinitis pigmentosa, genetska bolest gubljenja vida, a 2008. usađen mu je čip koji je nazvan umjetna retina (mrežnica), u lijevo oko.  

Razlikuje predmete  

U početku nakon implantacije, rekao je, mogao je vidjeti samo točkice, ali s vremenom, kako se mozak sve više adaptirao na procesuiranje informacije odnosno slike, i njegov se vid u središtu oka poboljšavao. Danas prepoznaje i razlikuje predmete, prepoznaje okomite i vodoravne linije, prepoznaje slova u riječima. Moj je mozak ponovno počeo učiti čitati, izjavio je pacijent Terho.  

Da je doista riječ o revolucionarnoj metodi, mnogo naprednijoj od tzv. bioničkog oka, drži i oftalmolog dr. Damir Bosnar. U metodi umjetne retine koristi se i u oko, ispod prirodne retine, ugrađuje tanki čip, veličine tri četvorna milimetra. Vrlo je važno da je čip osjetljiv na svjetlo, on obrađuje sliku, šalje je zatim izravno do procesora koji se nalazi izvan oka i potom natrag u mozak. Čip ima funkciju fotoreceptora koji su oštećeni tijekom bolesti, ima 1500 fotodioda te je povezan s vidnim živcem. Tako proizvedena slika brže stiže do mozga i kvalitetnija je od one koju stvara bioničko oko. Naime, bioničko oko u procesuiranju informacije koristi čip koji nije osjetljiv na svjetlo, mora imati kameru i procesor koji se nalaze u naočalama koje nosi pacijent. U ovom krugu informacija mora biti obrađena više puta prije nego što stigne u mozak.

Golemi napredak - Studija u V. Britaniji  

Potaknuti uspjehom studije u Njemačkoj, i u Velikoj Britaniji sljedeće godine počinju studiju u kojoj će nova metoda implantacije umjetne retine provesti i provjeriti na šest do 12 pacijenata u Očnoj bolnici u Oxfordu i bolnici Kings College u Londonu. Studiju će voditi Robert MacLaren, profesor oftalmologije na Sveučilištu u Oxfordu, koji je izjavio:

– Nova metoda predstavlja golemi napredak tehnologije. Mogućnost da se slijepom pacijentu vrati vid koji mu omogućuje da ponovno pročita svoje ime donedavno je bila znanstvena fantastika. Slika se uz pomoć implantata formira na isti način kao i kod zdrave osobe. Oči se također miču na prirodan način.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ŠI
Šiljka
11:42 04.11.2010.

Divno! Ali, koliko će koštati?! Nekidan mi se znanica jada kako joj se vidno polje sve više smanjuje i ostaju tek sjene, a tako želi mlađe dijete bar još koju godinu vidjeti! Srce da čovjeku pukne od tuge i nemoći. E, kad bi mogla na ovu operaciju!!! Ima li itko ideju za pomoć?!

Avatar jebb
jebb
15:39 04.11.2010.

Predlažem da sve države svijeta smanje svoje vojne izdatke samo za 0.1%, i to bi bilo više nego dovoljno da se plati operacija za sve slijepe ljude. Ako školstvo do određene dobi može biti obavezno, zašto osjećaj vida ne bi bio jedno od osnovnih ljudskih prava.

FI
fila
16:46 04.11.2010.

Ma bit će skupo netko si bude mogo to priuštiti.........budemo vidli koliko to bude koštalo........vid nema cijene skupljat ćemo novce za ljude koji nemogu platit humanitarne ...kuna po kuna može se puno samo ako postoji volja