Odlična ideja

U Puli otvoren prvi šumski vrtić: Djeca spavaju na otvorenom, skupljaju drva, vrtlare...

Foto: Facebook/Šumska djeca
U Puli otvoren prvi šumski vrtić: Djeca spavaju na otvorenom, skupljaju drva, vrtlare...
16.09.2019.
u 10:08
Nedavno je počeo s radom ovaj nešto drugačiji vrtić, a njegov zanimljiv koncept jedini je takav u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

U šumi Tivoli na Velom Vrhu, u Puli otvoren je prvi šumski vrtić u Hrvatskoj imena "Šumska djeca". Djeca se u njemu igraju i uče u šumi, a također spavaju pod vedrim nebom. Suradnja udruge Heartface i obrta za obiteljsko čuvanje djece “Šumska djeca”, rezultirali su ovim projektom, a na ideju je došla Francesca Miličević iz udruge Heartface, diplomirana psihologinja i certificirana dadilja, koja i sama ima trogodišnjeg sina.

Foto: Facebook/Šumska djeca

Ovo je zapravo puno više od šumskog vrtića po uzoru na skandinavske zemlje, a objedinjuje razne pedagoške sustave, arhitekturu, permakulturu, ekologiju, duhovnost i još puno toga.

"Ideja se dugo kuhala, oduvijek sam voljela prirodu. Kao mala sam se igrala u toj šumici pa mi je prostor jako drag. I sama sam majka i tražila sam gdje će mi dijete ići u vrtić pa sam odlučila stvoriti mjesto gdje će se djeca igrati u prirodi bez ograničenja", rekla je Francesca te dodala kako su se djeca odmah adaptirala jer se osjećaju kao da su došli u proširenu obitelj gdje se svi igraju.

Foto: Facebook/Šumska djeca

Svrha vrtića je da djeca ostaju na zraku po svim vremenskim uvjetima, dok se u slučaju jako lošeg vremena skrivaju u šumsku kućicu od 50 kvadrata. Također, djeca uče sve kroz igru u prirodi. Tako će imati priliku kuhati, raditi s alatom, izraditi kućice za ptice, skupljati drva za ogrjev, vrtlariti i brati šumske plodove, a rade i druge zabavne stvari. 

"Nemamo plastičnih igračaka, djeca se igraju samo prirodnim materijalima, a igračke ćemo izraditi sami. U dvorištu se nalazi vrt, a u šumi će se izgraditi kamp s dvije drvene kućice i šumskim penjalicama", dodala je Francesca. 

Foto: Facebook/Šumska djeca

Mnogi roditelji su iznenađeni kada čuju za ovaj koncept, ali vrlo brzo prepuste djecu u ruke teta. Cilj je da se djeca igraju baš kao nekada kada su svi boravili na svježem zraku, ali i da djeca budu djeca. Da se zaprljaju, koji puta padnu i da nauče živjeti s prirodom.

Foto: Facebook/Šumska djeca

"Roditeljima se sviđa ideja djece u prirodi, ali ih je strah zbog mogućih ozljeda. Ipak, straha ne bi trebalo biti, a radit ćemo na posebnim edukacijama. Roditelji su aktivni sudionici i sudjeluju u odlukama, a također će biti aktivni u određenim aktivnostima s djecom kako bi ih se od malih nogu naučilo da budu aktivni članovi zajednice", rekla nam je Francesca.

Foto: Facebook/Šumska djeca

Kako bi sve informacije bile lako dostupne, ovaj zanimljiv vrtić ima svoju Facebook, ali i Instagram stranicu, a upisi su još uvijek u tijeku. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske proizvode:  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.