Prekomjerna težina

U HAZU predstavljena knjiga 'Debljina: javnozdravstveni problem i medicinski izazov'

Foto: HAZU
U HAZU predstavljena knjiga 'Debljina: javnozdravstveni problem i medicinski izazov'
27.11.2014.
u 21:40
- Debljina ubija više nego pothranjenost. Ona je opasnost koja neprestano raste, ali može se prevenirati- rekao je akademik Dekaris, priopćio je HAZU.
Pogledaj originalni članak

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu danas je predstavljena knjiga 'Debljina: javnozdravstveni problem i medicinski izazov', čija je prva edicija objavljena u izdanju Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU u Rijeci, priopćio je HAZU.

U knjizi se nalaze doprinosi sudionika istoimenog međunarodnog simpozija kojeg je, kako navodi HAZU, najmlađi akademijin zavod organizirao u suradnji s Hrvatskim društvom za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora i Kliničkim bolničkim centrom Rijeka. Ona sadrži 12 radova i obuhvaća sve aspekte problema debljine, a uredio ju je akademik Daniel Rukavina. U izdanju su dostupni epidemiološki podaci o debljini za Hrvatsku, ali među ostalim sadržajem i dio posvećen prevenciji te oblicima liječenja.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić kazao je da je medicina u Rijeci ostvarila značajne rezultate, posebno u bazičnim znanostima, i zbog toga je Akademija 2013. tome odlučila dati institucionalni okvir te je osnovala Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu. Dodao je da je to jedini Akademijin medicinski zavod izvan Zagreba te da je Rijeka postala prvi grad u Hrvatskoj koji ima dva zavoda HAZU. - U tom je zavodu u rujnu održan simpozij o eboli, prvi u Hrvatskoj. Tim skupom, kao i simpozijem o debljini, Akademija pokazuje da je otvorena javnosti i okrenuta budućnosti i rješavanju aktualnih društvenih pitanja- izjavio je akademik Kusić.

O knjizi je govorio njezin urednik akademik Daniel Rukavina koji je rekao da ona daje cjelovit pogled na javnozdravstvene i medicinske aspekte posljedice debljine.

- Knjiga može biti vrlo koristan putokaz stručnjacima koji rade na prevenciji, liječnicima koji svakodnevno susreću sve veći broj pacijenata s prekomjernom težinom i trebaju liječiti i debljinu i brojne komplikacije koje su uz nju vezane, kao i izvrsno štivo za studente poslijediplomskih studija, kazao je akademik Rukavina, a akademik Dragan Dekaris je istaknuo važnost problema prekomjerne težine i debljine u zemlji i svijetu.

- Debljina ubija više nego pothranjenost. Ona je opasnost koja neprestano raste, ali može se prevenirati- rekao je akademik Dekaris, priopćio je HAZU.

>> Svaka druga osoba kod nas umire od bolesti srca

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.