Zanimljivo

Trošenje putem kreditne kartice u mozgu potiče istu kemikaliju kao - kokain

Foto: shutterstock
Trošenje putem kreditne kartice u mozgu potiče istu kemikaliju kao - kokain
17.03.2021.
u 09:29
Dolazi do onog 'high' osjećaja koji pružaju opijati.
Pogledaj originalni članak

Novo istraživanje provedeno od strane Massachusetts Institute of Technology otkrilo je da kupovina s kreditnom karticom u mozgu luči iste kemikalije kao i kada osoba konzumira - kokain.

Kada nešto kupuju kreditnom karticom ljudi nerijetko izgube osjećaj i pojam o tome koliko su zapravo novaca potrošili i uz opravdanje da će platiti kasnije ili na rate, kupuju previše. Upravo u takvim trenutcima dolazi do onog 'high' osjećaja koji pružaju razni opijati. 

Naravno, to se ne događa kod svake kupovine već, kako kaže istraživanje, samo kod trošenja na neke stvari koje su želja, a ne potreba - ručak u restoranu, putovanje... 

Sami napravite sredstvo za čišćenje prozora prije proljetne generalke:

U mozgu imamo jedan dio koji 'hranimo i usrećujemo' kada sami sebe častimo i nagrađujemo, a jedan od autora istraživanja, profesor Drazen Prelec, objasnio je sve detaljno i rekao da aktivaciju striatuma - sive tvari koja se nalazi u bijeloj tvari krajnjeg mozga čija je temeljna uloga za frontalni dio mozga interakcija motivacije, emocija i spoznaja - potiče 'provlačenje' kreditne kartice bez obzira kolika bila cijena onoga što osoba kupuje. Čak i ako je cijena visoka, osoba ne osjeća grižnju savjest već suprotno, osjeća zadovoljstvo, prenosi UNILAD.

Nova košarica za izračun troškova života: Najpopularnije su trenirke, utezi, WiFi žaruljice...

Foto: Yaghobzadeh Alfred/ABACA/PIXSELL
Daily life of Parisians during Coronavirus
Foto: Yaghobzadeh Alfred/ABACA/PIXSELL
Daily life at home amid covid-19 lockdown - Paris
Foto: Yaghobzadeh Alfred/ABACA/PIXSELL
Daily life at home amid covid-19 lockdown - Paris

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.