Infektolozi upozoravaju

Toplija i vlažnija Europa suočena s 'egzotičnim' bolestima

Foto: Getty Images
Komarci
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
'12.04.2012., Koprivnica - Krpelj, ilustracije. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: Getty Images
Komarci
Foto: Getty Images
Komarci
29.04.2019.
u 12:02
"Agencije za javno zdravlje moraju unaprijediti nadzor, primjerice putem sustava ranog upozoravanja i povećati svjesnost potencijalnih rizika među zdravstvenim radnicima i u općoj javnosti"
Pogledaj originalni članak

Infektolozi upozoravaju kako bi se Europa zbog klimatskih promjena mogla suočiti s povećanim rizikom od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji.  Širenje komaraca već je uzrokovalo pojavu denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj (slučajevi na Pelješcu iz 2010.), malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u nekoliko zemalja jugoistočne Europe i virusa chikungunye u Italiji i Francuskoj. 

"Sredozemna Europa sada je djelomično i tropska regija gdje se tigrasti komarac već udomaćio", rekao je Giovanni Rezza, ravnatelj Odjela za zarazne bolesti pri Institutu za javno zdravlje u Rimu. 

On je zajedno s profesorom Janom Semenzom iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) autor izvješća o mogućem širenju takvih bolesti kontinentom. 

"Agencije za javno zdravlje moraju unaprijediti nadzor, primjerice putem sustava ranog upozoravanja i povećati svjesnost potencijalnih rizika među zdravstvenim radnicima i u općoj javnosti", rekao je Semenza. 

Ranije je širenje denge bilo ograničeno na tropska i suptropska područja jer su niske temperature ubijale larve i jajašca komaraca, kažu znanstvenici. 

"Klimatske promjene, međutim, nisu jedini faktor širenja transmisivnih zaraznih bolesti Europom", upozoreve Semenza. 

Tome pridonose globalizacija i urbanizacija, naglasio je. U dijelovima sjeverne Europe, pak, u porastu su encefalitis i lajmska borelioza, bolesti koje šire zaraženi krpelji. Toplije zime i rana vruća ljeta mogli bi u budućnosti pogodovati porastu broja krpelja, kažu stručnjaci. 

Godišnje se u EU-u u prosjeku zabilježi 65.000 slučajeva lajmske borelioze. Teško je predvidjeti koliko će se širiti transmisivne zarazne bolesti u budućnosti jer to ovisi o nekoliko čimbenika, od porasta temperatura, međunarodnih putovanja i prilagodbi klimatskim promjenama. 

Video: Kako se jednostavno riješiti komaraca?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AE
Aedes2017
16:22 29.04.2019.

Komarci ..komarci..komarci !? Pričamo o tim insektima kao o babarogi ! No o njima se baš sve zna.Prošećite Kamargom ( Francuska) ,cijelom Azurnom obalom i neće vas ubosti ni jedan komarac.Zašto ?Zato što nema komaraca.Zašto nema tamo komaraca a u Osijeku početkom travnja ne možete u podne proći uz Dravu ? Jednostavno,Francuzi rade preventivu na nauci zasnovanu i to već rade 50 godina.Naši entomolozi ne mogu ništa učiniti jer ne raspolažu ,ni približno, potrebnim sredstvima,a veliki dio tog mizernog budžeta operu političari i nestručni izvođaći . Nema pomaka bez neke žešće epidemije.Živi bili pa vidjeli.