sve što vam treba

TOP 10 modnih legendi: Luda povijest ljetne odjeće

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Tina Katanić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Japanke
Foto: Promo
brodarice
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Boris Banović
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
Bijela moda
Foto: Shutterstock
espadrile
Foto: Ray Ban
Ray Ban
Foto: Promo
vruće hlačice
Foto: Promo
Ceker
Foto: Promo
špagerice
Foto: Promo
Prugasta majica
22.07.2014.
u 10:00
Bikini je s nama 68 godina i ne pokazuje znakove odlaska sa scene
Pogledaj originalni članak

Dok kupujete novi bikini za ljeto 2014. godine, sigurno vam ne pada na pamet da je on na modnoj sceni, i na plažama, od daleke 1946. godine.

Takva je i povijest ostalih ljetnih modnih komada koji su odavno ušli u legendu i bez kojih je nezamislivo baš svako ljeto.

Naravno, upravo su to komadi s kojima se modni kreatori bave već godinama, koji se uvijek iznova vraćaju u novom ruhu ili formi i koje ćemo zasigurno nositi još dugi niz godina. Izabrali smo deset najvažnijih, svjesni da popis zapravo nema kraja: od ljetnih parfema pa sve do gelova koji frizurama daju mokar izgled.

Dodajte svoje favorite i imate popis svega potrebnog za ovo ljeto.

1. BIKINI

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ono što danas poznajemo kao bikini kreirali su (neovisno) Louis Réard i Jacques Heim te predstavili u Parizu 1946. godine, uz trenutačnu osudu Vatikana. No, kada je, odjevena u te dvije krpice, iz mora u prvom Bondu izronila Ursula Andress, stvoren je vječni modni komad!

2. BERMUDE

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iako su žene odavno iz muškog ormara "ukrale" i hlače koji dosežu do koljena, pa ih u osamdesetima (koje nam se modno vraćaju) pretvorile u suknja-hlače, bermude su komad odjeće bez kojeg nijedan muškarac ne može zamisliti ljeto. Sjajan i nepretenciozan izbor.

3. SVE U BIJELOM

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL

Ljeto i sunce oduvijek su tražili lagane boje, s naglaskom na bijelo. No, kada su svijetom mode zavladala osunčana tijela koje je promovirala Coco Chanel, pojavio se i ljetni trend koji nalaže: od glave do pete u bijelom. Pravilo vrijedi i za žene i za muškarce.

4. CEKER

Foto: Promo

Nekada je služio samo da se u njemu donese nešto na tržnicu ili nešto s nje. No, kada je pretvoren u privlačnu žensku ljetnu torbu (samo za plažu ili za sve ostalo), ceker je postao najizdržljiviji modni dodatak koji je u našu svakodnevicu stigao iz etnosvijeta.

5. ESPADRILE 'RASTU'

Foto: Shutterstock

Espadrile su bile obuća ribara, a tada su ih se dokopali kreatori. Obojili su ih, ušarenili, dodali kolekcijama... Nakon toga obuća od špage i platna počela je "rasti". Puna potpetica stvorila je špagerice koje nam se svako toliko vrate u velikom stilu.

6. JAPANKE

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Ime im otkriva podrijetlo, ali danas su one doslovno uniseks obuća cijelog svijeta. Ali liječnici sve češće upozoravaju da su japanke pogubne za zdravlje stopala i zglobova. No, još se nije rodio liječnik koji je zaustavio modu, ma kako opasna ona bila.

7. SUNČANE NAOČALE

Foto: Ray Ban

Ne postoje popularnije i poznatije naočale od Ray-Ban Aviatora. Svakog ljeta dobiju nešto novo, ali zauvijek ostaju prepoznatljive, kao i davne 1929. godine kada su napravljene da od sunca zaštite oči pilota na velikim visinama. Pilot koji je potpisao narudžbu bio je John MacCready.

8. BRODARICE

Foto: Promo

Još jedan par obuće posuđen s morske pučine. No, ovo je bila šminkerska obuća s bogataških jahti, s đonom koji se ne kliže i kojem upravo duguje svoju dugovječnost. Šetati se u "brodaricama" značilo je publici poručivati da je brod u luci ili barem da će tamo uskoro biti.

9. MORNARSKA MAJICA

Foto: Promo

Skroman komadić prugastog pamuka upisao se na listu modnih legendi kada ga je, za ljetovanja u Saint-Tropezu, počela nositi Brigite Bardot. No, za aktualnu slavu mornarske majice najviše je učinio veliki Jean Paul Gaultier koji je i sam rado nosi, čak i ispod smokinga.

10. VRUĆE HLAČICE

Foto: Promo

Kada je prvo "dijete cvijeća" uzelo škare i odrezalo svoj jeans, rođene su vruće hlačice – nevjerojatno seksi, ali i mnogo ležerniji odgovor na tada vladajuće minice. I danas su ljetne kolekcije nezamislive bez hlačica koje potpuno otkrivaju noge, a često i dobar dio stražnjice.

>>TOP 5 destinacija koje ovog ljeta morate posjetiti

>>TOP 10 ravnih sandala za ljeto cijene do 200 kuna

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.