18. SLATKA ISTRA

Tajni recepti za najbolje pince, kroštule, fritule, pandešpanje i povetice

Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
Foto: Tanja Božić
Slatka Istra
22.08.2014.
u 13:08
Pred žirijem je bio zahtjevan posao da među stotinama kolača odaberu najbolje
Pogledaj originalni članak

        Paštini, pince, fritule frigane (pržene) i kuhane, povetice, pandešpanji, kroštule i bucolaji... A sve to u količinama od kojih se i najvećem ljubitelju slatkog zavrti u glavi, na pladnjevima koji su zauzeli i posljednji centimetar predvorja osnovne škole u Vižinadi, gdje su organizatori – Turistička zajednica i općina – smjestili sve radove vrijednih kandidatkinja iz cijele Istre koje su se ove godine prijavile na prestižno natjecanje – Slatku Istru.

Punih osamnaest godina zaredom u kolovozu se u Vižinadi prikupljaju slastice pripremljene po tradicionalnim recepturama kako bi ih ocijenio žiri i proglasio najbolje u svakoj kategoriji. Ove je godine pristiglo čak 285 pladnjeva kolača, iz Istre, ali i Italije i Slovenije. Ove godine Slatka Istra bilježi rekordan broj sudionika – objasnila je “mama” manifestacije Gordana Bottezar, direktorica Turističke zajednice.– Slatka Istra nastala je na inicijativu Drage Orlića 1997. godine, kako bi se predstavili tradicionalni istarski kolači, ali i da njihove recepture ostanu trajno zapisane.

Žiri koji čine ugledni poznavatelji slastica i fina nepca Pino Vorić, Vesna Medvedec, Stanislav Poropat, Bruno Šimonović i Roža Silvija, nakon poprilične rasprave i glasanja odabrao je pobjednice. Ocjenjivalo se sve do posljednjeg detalja – od izgleda, koji je morao biti baš onakav kakav tradicija nalaže, do okusa i mirisa.Učitelj kuharstva u porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi Stanislav Poropat hodajuća je enciklopedija kada je riječ o gastronomiji Istre. – Prava pinca ne smije mirisati na kvasac, u keksima se ne smije osjetiti aroma za kolače, a pandešpanj nema što tražiti u kalupu za kuglof – rezolutan je Poropat objašnjavajući zašto je velik dio kolača diskvalificiran.

Dragocjeno je bilo i mišljenje najdugovječnijeg člana žirija Pina Vorića, koji kaže da se kroštula mora topiti u ustima, a srce “breskvice” mora biti lagano “pijano”. Nakon višesatnog kušanja žiri je proglasio ovogodišnje pobjednike: najbolje fritule napravila je Leticija Šestan iz Berama, kroštule Antica Bernobić iz Ohnića, pincu Neda Ivančić iz Ritošina Briga, a poveticu Marija Piljan iz Pule.Za najbolji pandešpanj nagradu je dobila Eda Hrobat iz Buja, najbolji je bucolaj ispekla Doriana Smilović iz Krasice, dok su najbolje “breskvice” one iz kuhinje Erneste Ventin iz Kaštelira.Laura Mary Divjak iz Močiboba umijesila je najbolje paštine, a Gordana Lončar iz Buzeta cukerančiće. Posebno priznanje za očuvanje tradicije i izradu istarskih kolača po izvornom receptu – pandešpanj sa smokvom – dobila je Mirjana Prgomet iz Barbana.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar gecdra
gecdra
13:43 22.08.2014.

A da napišete prijevod na hrvatski ?