Lijepa Naša Hrvatska

Svjetski, a naše: Ove lokacije u Hrvatskoj morate posjetiti

Foto: Shutterstock
Vegeta
Foto: Promo
Vegeta
Foto: Promo
Vegeta
Foto: Promo
Vegeta
Foto: Promo
Vegeta
Foto: Promo
Vegeta
Foto: Promo
Vegeta
01.08.2022.
u 13:37
Planiranje ljetnog odmora ne mora biti daleko izvan granica Lijepe Naše. Provjerite jesu li vam ove lokacije promakle
Pogledaj originalni članak

Bruto društveni proizvod Republike Hrvatske većinski je orijentiran na turizam. Ljetni mjeseci ono su na što računamo svake godine, ali baš zato naša  zemlja ima prekrasne  lokacije koje ne bi trebalo zaobići. Obiluje poviješću, a svaki kraj priča svoju priču.

Mnoštvo festivala, kulturnih događanja, ali i povijesnih znamenitosti mami mnoštvo turista na našu obalu, ali i ostatak Republike Hrvatske. Baš zato donosimo ljepote koje su vam možda  promakle u planiranju godišnjeg odmora, a koje bi svakako trebalo posjetiti i maknuti sa svoje liste zadataka.

Otkrijte skrivenu metropolu

O glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, već se mnogo zna glede njegove bogate i zanimljivim pričama pune povijesti. Ako ipak ne znate što biste trebali posjetiti po dolasku, nikako nemojte zaobići gornji grad. Osim što će vas do gornjeg grada odvesti najstarije prijevozno sredstvo, odnosno najstarija uspinjača u Europi, vidjet ćete predivan pogled na  Zagreb, a možda i čuti grički top koji s kule Lotrščak godinama nagovješćuje podne, točnije od 1760. godine.

Ako u Zagreb dolazite s koferom punim avanture, ni tu vas metropola neće razočarati. Brojni parkovi i lokacije prepuni su raznih događanja, osobito u ljetnim mjesecima. Tako je Jarun uvijek pun mladeži, ali i brojni parkovi kao što su Tomislavac, Ribnjak i ostali. Nemojte se zavarati, jer Zagreb je definitivno grad koji diše i ljeti, bez obzira  na činjenicu da je mnogo njegovih stanovnika pribjeglo obali. Za bolji doživljaj Zagreba, naoružali smo vas s nekoliko manje  poznatih činjenica o njemu.

 

Foto: Promo
Vegeta se pobrinula da Hrvatski gradovi dobiju svoj vizual, te postanu nezaobilazni gastro suvenir

Manje poznate činjenice o Zagrebu

  • Konj bana Josipa Jelačića zove se Emir. Mahmud-bega Bašić iz Bihaća poklonio je konja Jelačiću, a on je potom dojahao na njemu na ustoličenje u Zagreb, a kasnije i u Mađarsku. Poslužio je Antonu Dominiku Fernkornu kao model za kip 1866. godine. Uginuo je deset godina nakon banove smrti.
  • Jedne od najnižih temperatura u povijesti Zagreba izmjerene su na Borongaju 1940. godine (-30,5 C) i Maksimiru 1956. (-27,3 C)
  • “Otac domovine”, dr. Ante Starčević stekao je pravo pokopa u Aleji velikana na Mirogoju, no prije smrti izrazio je želju da se pokopa na seljačkom narodnom groblju pokraj crkve sv. Mirka u Šestinama. Pokopan je u šestinskim opancima jer je smatrao da su Šestine i šestinska narodna nošnja srce hrvatskoga bića.
  • Visoka ulica jedina je slijepa ulica u starom dijelu Zagreba (Gradec – Kaptol).

Amfiteatar koji priča priču

Borbe gladijatora, film festival, mnogobrojni koncerti – sve to povezuje Pulski afmiteatar koji je jedan od najprepoznatlivijih spomenika, ali i simbola grada Pule. Zateknete li se u ovom gradu, nikako nemojte ostati siromašni za njegovu bogatu kulturno-povijesnu baštinu i istražite što je više moguće. Osim što je dom brojnim kulturnim, ali i kultnim manifestacijama, amfiteatar je najstariji spomenik antičke gradnje, nalazi se u samom centru grada Pule. Kad se već  nalazite u centru, prođite Kandlerovom ulicom i uspnite se do pulskog  Kaštela. Iz gornje kružne ulice jedan uspon vodi na vrh brežuljka, gdje je 1630. godine izgrađena utvrda četvrtastog tlorisa i s istaknutim ugaonim zašiljenim bastionima. Građen je po nacrtima francuskog vojnog arhitekta Antoina De Villea po narudžbi mletačke vlade radi zaštite grada i luke, s obzirom na njezin veliki značaj u pomorskom prometu na sjevernom Jadranu.

Foto: Promo
Vegeta se pobrinula da Hrvatski gradovi dobiju svoj vizual, te postanu nezaobilazni gastro suvenir

Tu su i nezaobilazna Zlatna vrata na Giardinima. Osim bogate povijesti, svakako nemojte zaobići i bogatu gastro ponudu koje diljem Pule ima na pretek. Ovo su neke manje poznate činjenice o tom gradu.

Bacite pogled s tvrđave

Iz Pule putujemo dalje Hrvatskom obalom i dolazimo do grada prepunog  tvrđavama – Šibenik. Naime, ovaj grad ima čak četiri tvrđave koje su mu tada služile kao obrana od turskih napada. Te četiri tvrđave su tvrđava svetog Mihovila, Ivana, Nikole, te tvrđava Barona. Svaka od njih ispričat će vam svoju povijesnu priču i pokazati zašto je Šibenik rado viđena turistička destinacija tijekom ljetnih mjeseci.

Foto: Promo
Vegeta se pobrinula da Hrvatski gradovi dobiju svoj vizual, te postanu nezaobilazni gastro suvenir

 Osim navedene četiri tvrđave i katedrale, Šibenik obiluje brojnim drugim zanimljivim građevinama, većinom iz razdoblja renesanse. Treba spomenuti palaču stare plemićke obitelji Pellegrini neposredno uz Katedralu i Vijećnicu, u kojoj se danas nalazi jedan od najskupocjenijih Šibenskih restorana - restoran Pellegrini.

Neposredno uz Katedralu nalazi se i kip Jurja Dalmatinca, koji je izgradio poznati hrvatski kipar Ivan Meštrović. Šetnjom kroz stari grad primjetit ćete i brojne Šibenske crkve, od kojih bi valjalo istaknuti crvku sv. Križa, te crkvu sv. Duha iz baroknog razdoblja.

Zaigrajte ljetne igre

Na spomen ljetnih igara znate da vas vodimo u Dubrovnik. Dubrovnik je poznat kao broj jedan turistička destinacija u Hrvatskoj, te kao najpoznatiji simbol hravatskog turizma. To je ujedno i okupljalište svjetske elite. Svake godine poznati svjetski glumci, nogometaši, i ostali poznati ljudi iz svijeta glamura posjete Dubrovnik.  Ne možete proći ovim gradom, a da ne prošetate Stradunom, odnosno centrom Dubrovnika. Stradun će vam ispričati svoju povijest punu emocija, te vas baciti u pravo raspoloženje za istraživanje, a osjetit ćete i pravu  ljetnu gužvu.

Foto: Promo
Vegeta se pobrinula da Hrvatski gradovi dobiju svoj vizual, te postanu nezaobilazni gastro suvenir

Ono u čemu ćete sigurno uživati na Stradunu jest predivna sakralna arhitektura. Crkva sv. Vlaha predivno je remek-djelo barokne umjetnosti. Tu spada i palača Sponza, nekadašnje obitavalište plemićkih Dubrovačkih obitelji, te prinčeva palača, nekadašnja rezidencija dubrovačkog princa.

Ništa kontra...

Uzrećicu ništa kontra ne treba ni završiti, već se zna da se govori o Splitu. Split, drugi najveći Hrvatski grad poznat je po kulturnim znamenitostima, pješčanim plažama i bogatom ponudom noćnog života.

U zadnje vrijeme Split je postao popularna turistička destinacija sa milijunima posjeta tokom cijele godine, koji uključuju strane i domaće posjetitelje. Iako bi se o Splitu i onome što trebate posjetiti mogla napisati knjiga, svakako nemojte propustiti Peristil koji se smatra jednim od najljepših trgova u Europi. Tu su dakako i nezaobilazna Dioklecijanova palača, ali i Riva.

Foto: Promo
Vegeta se pobrinula da Hrvatski gradovi dobiju svoj vizual, te postanu nezaobilazni gastro suvenir

Dioklecijanova Palača, najznačajnija kulturna turistička atrakcija Splita izgrađena je za vrijeme cara Dioklecijana, rimskog vladar poznatog kao progonitelja kršćana. U svojoj luksuznoj palači proveo je posljednjih nekoliko godina svoga života.

Palača se nalazi u samoj jezgri grada Splita. Iako se naziva "palačom", ona je više kao velika kula okr Splitska Riva najpoznatija je šetnica u Splitu i šire. Riva je posebno mjesto za Splićane. To je mjesto najznačajnijih političkih, društvenih i zabavnih događanja.

Riva je također mjesto romantičnih šetnji, prvih ljubavi i druženja. Ako pogledate oko sebe, na Rivi ćete vidjeti ljude u poprilično opuštenoj atmosferi i pravom Mediteranskom duhu. užena zidinama i tornjevima. U svakom slučaju, Split vam neće ostati dužan za nezaboravno iskustvo bilo da ste zainteresirani za povijest, dobar provod ili obiteljsko druženje.

Ljubav ide kroz želudac

Svaki od spomenutih gradova nudi brojne suvenire koje možete ponijeti kući i pokloniti najbližima. No, ako želite biti originalni, te nekome iz svih ovih gradova pokloniti nešto što ima samo Hrvatska, odaberite Vegetu. Osim što je nezaobilazni, prepoznatljiv sastojak u gotovo svakom hrvatskom domaćinstvu, svojim novim dizajnom, Vegeta se potrudila uklopiti svaki od ovih gradova na svoj vizual.

Prema  tome, jednom kada i potrošite Vegetu, ostat će vam trajna uspomena da ste bili u jednom od ovih Hrvatskih bisera, a pritom znate da ste kao suvenir uzeli nešto originalno, nešto domaće i nešto  tako svijetski, a tako samo naše.

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Foto: Promo
Vegeta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr