poveći broj komplikacija

Stručnjaci upozoravaju: Pothranjenost opasnija od pretilosti!

Foto: ilustracija
starica
25.11.2014.
u 13:14
Malnutricija (u užem smislu pothranjenost) definira se kao stanje energetskog, proteinskog ili nutritivnog deficita koje uzrokuje mjerljivu promjenu tjelesnih funkcija, a povezano je s lošijim ishodom bolesti te je specifično reverzibilna primjenom adekvatne nutritivne potpore
Pogledaj originalni članak

Brojni stručnjaci naglašavaju kako je pothranjenost vrlo često neprepoznata.

Konferencija "Optimal Nutritional Care for All" organizirana je s ciljem podizanja svijesti o globalnom problemu pothranjenosti te osmišljavanju strategija u cilju njezina pravodobnog prepoznavanja. Brojni stručnjaci naglašavaju kako je pothranjenost vrlo često neprepoznata što potvrđuju i statistički podaci, piše Zdrava Krava.

Povećana stopa smrtnosti

Malnutricija (u užem smislu pothranjenost) definira se kao stanje energetskog, proteinskog ili nutritivnog deficita koje uzrokuje mjerljivu promjenu tjelesnih funkcija, a povezano je s lošijim ishodom bolesti te je specifično reverzibilna primjenom adekvatne nutritivne potpore. Pothranjenost najčešće uzrokuje negativne učinke na mentalno i tjelesno stanje koje se povezuje s povećanim brojem komplikacija. Takvi bolesnici nerijetko dulje borave u bolnicama što povećava troškove liječenja te je u takvih bolesnika uočena povećana stopa smrtnosti.

Stručnjaci se slažu da procjenom nutritivnog statusa, što uključuje osnovne antropometrijske pokazatelje, dijetetičke parametre, opće stanje, anamnezu i bolesti u obitelji prilikom rutinske kliničke prakse, možemo uočiti pothranjenost na vrijeme te pružiti potrebnu nutritivnu skrb bolesniku.

Posljedice pothranjenosti

Brojni stručnjaci naglašavaju kako je pothranjenost vrlo često neprepoznata što potvrđuju i statistički podaci. Procjenjuje se da 20 milijuna ljudi u EU pati od pothranjenosti, u bolnicama ona pogađa oko 40 posto pacijenata, a u umirovljeničkim domovima ta brojka doseže čak 60 posto.

Razlog tome je nedostatak javnozdravstvene strategije, obveznog provođenja procjene nutritivnog statusa kao dio rutinske prakse te edukacije liječnika i medicinskog osoblja o važnosti procjene nutritivne uhranjenosti pacijenata u bolnici kao i općenito u starijoj populaciji podložnoj problemu pothranjenosti.

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava Krava.

>>Mislili ste da san nema veze s viškom kilograma? Varate se

>>8 namirnica od kojih ćete biti još više gladni

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.