URBANI MITOVI

Što ne znamo o seksu?

14.01.2009.
u 18:50
Pogledaj originalni članak

Česta znanstvena proučavanja i mnoge teme studija upravo su mitovi u seksu. Iako je današnje doba poznato po afirmiranju seksualnih sloboda, ipak još uvijek postoje mitovi. Riječ je naravno o urbanim mitovima u koje danas ljudi vjeruju, iako za to nemaju nikakvu znanstvenu osnovu, a čak su i u suprotnosti sa znanstvenim dokazima i provedenim istraživanjima. I upravo zato mnogi seksolozi i psihoanalitičari mnogo vremena provode u raskrinkavanju tih mitova. No, ovdje ćemo, od njih more, izdvojiti nekoliko.

Postoje mnogi ljudi, posebice žene, koje žive u uvjerenju da masturbacija muškaraca koji su u vezi znači da postoji probelm u odnosu. Takvo je mišljenje, tvrde seksolozi, potpuno krivo jer postoje mnogi muškarci koji se te navike, iako su u vezi, ne mogu riješiti.

To ne znači da su nezadovoljeni od svoje partnerice ili da je to dokaz nekakve frustracije ili nezadovoljstva u ljubavnom odnosu. Radi se, objašnjavaju seksolozi, tek o jednoj navici iz mladosti ili razdoblja kada muškarac nije bio seksualno aktivan. No, ako muškarac ima problema s kontrolom vezanom za masturbaciju definitivno je potreban posjet psihoanalitičaru koji može pomoći naći uzrok zbog kojeg se pretjeruje u tome.

Mnogi muškarci i žene žive u uvjerenju kako žena ne može zatrudnjeti tijekom mjesečnice i upravo zbog toga upuštaju se u seksualni odnos bez zaštite. No, dokazano je da postoje mnoge žene koje su zatrudnjele upravo u tom razdoblju, posebice pod kraj menstruacije.

Postoje mnoge religije koje zabranjuju seks prije braka, a u današnje doba kada se u brak stupa u sve kasnijoj dobi takav način života mogao bi utjecati a fizičko zdravlje muškarca. Naime, urolozi tvrde da spolni odnos nekoliko puta tjedno smanjuje opasnost od bolesti prostate te muškarcu produžuje život.

Zanimljiva je i informacija da muški orgazam nužno ne treba pratiti izbacivanje sjemena, iako je uvriježeno suprotno mišljenje. Naime, to se najčešće događa mladim muškarcima koji mogu doživjeti orgazam bez konkretne ejakulacije, kao i kod muškaraca koji imaju problema sa prostatom.

Poznato je da uzimanje određenih vrsta lijekova, kao i predugo vrijeme penisa u erekciji može dovesti do ove pojave. U svakom slučaju postoji mnogo slučajeva u kojima muškarac ne mora nužno izbaciti spermu da bi doživio orgazam.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr