Alma savjetuje

Što morate znati o kupnji kaputa i jakne?

Foto: Nikola Zoko/C&A
Kaputi, jakne
Foto: Nikola Zoko/C&A
Kaputi i jakne
Foto: Nikola Zoko/C&A
Kaputi i jakne
Foto: Nikola Zoko/C&A
Kaputi i jakne
28.10.2015.
u 11:27
Jakna ili kaput mora savršeno pristajati u području ramena, mora se moći zakopčati, mora biti dovoljno komotan. Testirajte…
Pogledaj originalni članak

Planirate li ove sezone u kupnju nove jakne ili kaputa, odaberite model koji je u skladu s vašom građom tijela. To je jedina garancija ugodnosti, ali i dugoročne ljubavi između vas i vašeg temeljnog odjevnog predmeta koji će vas zaštiti od hladnoće, ali i osigurati lijep izgled tijekom cijele zime. Što morate znati prilikom kupnje? Za početak uzmite si vremena da biste isprobavali sve modele koji vam se sviđaju i na kraju kupili onaj koji vam savršeno pristaje.

Što to znači? Jakna ili kaput mora savršeno pristajati u području ramena, mora se moći zakopčati, mora biti dovoljno komotan. Testirajte! Lagano pred sobom prekrižite ruke – ako vas nigdje ne zateže i ne diže se (kada je riječ o jakni) odjevni predmet je dobrog kroja i veličine. Isto tako pazite koliko slojeva odjeće imate prilikom kupnje – pretpostavlja se da ćete jesensku jaknicu nositi preko jednog ili dva sloja odjeće (potkošulja, majica dugih rukava ili košulja), a zimsku i preko tri sloja (potkošulja, majica, vestica) da ne biste kupili premalenu jaknu.

Građa jabuke – naglašen dekolte i stražnjica, srednja visina, nedefiniran struk

Koji kroj?

Model krojen u strogom A-obliku (sa skrivenim kopčanjem), klasični kaput bez dodataka kao što su epolete i našivci na prednjici (remen možete vezati i na leđima). Prilikom kupnje kaputa pazite da se svi gumbi mogu zatvoriti i da ne stišću prsa. Prilikom nošenja prvi i zadnji gumb uvijek nosite otkopčan kako bi optički izgledali mršavije. Oprezno birajte duljinu. Da biste zadržali liniju tijela, kaput neka bude do koljena.

Foto: Nikola Zoko/C&A

Građa kruška – manja prsa, dominantni bokovi i stražnjica, najčešće i jače noge

Ako ste viši od 170 cm, kaput ne bi smio biti dulji od koljena. Višim ženama savjetujem maksi duljinu. Koji kroj? Ravni, sa stiliziranim ušitcima (poput korzeta) koji naglašavaju struk, klasičan mantil s dekoltiranim gornjim dijelom (i velikim reverima) koji se vezuje više u struku, kaputić s kapuljačom ili model koji asocira na militari-look (s našivenim dijelovima na prednjici). Prilikom kupnje jakne pazite na to da ne bude (pre)kratka jer ste upravo s duljinom u fokus stavili ono što treba prekriti.

Foto: Nikola Zoko/C&A

Pješčani sat – skladna građa tijela, naglašen struk

Prilikom odabira modela, znajte da možete odjenuti sve uz jedan uvjet – morate imati definiran struk. To je jedini uvjet koji imate jer u protivnom ćete izgledati deblje nego što jeste. Volite li kapute, odaberite model koji se steže u struku. Savjet više: Pazite na odjeću koju nosite ispod njega.

Modno je pravilo da se ispod kaputa do koljena vidi ili tri prsta duljine haljine ili suknje ili da se ne vidi. Meni je bolje kad je suknja ili haljina nešto kraća od ruba kaputa. To daje dozu seksepila kad ne skidate kaputić. Isto tako pazite na detalje koje nosite ispod. Imate li maramu/šal na košulji ili haljini izvadite ga i stavite preko kaputića. Kad ga skinete vratite ga na haljinu. To je sigurno bolje rješenje od ružne kvrge koja se vidi ispod zakopčanog odjevnog predmeta koji skidate kad uđete u toplije prostorije.

Foto: Nikola Zoko/C&A

>>Modna tajna ove jeseni: 50 nijansi bordo

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.