zdravstveni savjetnik

Što je skolioza i kako se liječi?

Foto: Thinkstock
Što je skolioza i kako se liječi?
10.02.2014.
u 12:00
Na pitanje odgovara dr. med. sc. Stanislav Peharec, somatoped, Poliklinika Peharec, Pula
Pogledaj originalni članak

P: Što je skolioza i kako se najučinkovitije liječi?

Ana (Zagreb)

O: Skolioza je složeno iskrivljenje kralježnice. S obzirom na stranu konveksiteta, naziva se ljevostrana i desnostrana skolioza. Prema broju krivina, mogu biti jednostruke i višestruke, a prema dijelu kralježnice mogu biti lumbalne, torakalne i torakolumbalne.

Uzroci mogu biti nepoznati pa se takve skolioze nazivaju idiopatskim i mogu biti posljedica neuromišićnih i biomehaničkih promjena. Djece sa skoliozom u populaciji ima 2-3 posto, a teže su deformacije znatno rjeđe. U djece sa skolizom primjećuje se asimetrija zdjelice, struka, ramena i ponekad otklon glave. Liječenje je najčešće konzervativno, odnosno kineziterapija i po potrebi korištenje ortoze ili steznika.

Rijetko i operativna. Vježbe za skoliozu su individualne i odnose se na kombinaciju vježbi istezanja, jačanja pojedinih mišića i vježbe disanja.

Najprihvaćenija metoda vježbanja program je vježbi prema Katerine Schrot. Suvremena tehnologija u izradi ortoza ili steznika u velikoj je mjeri povećala učinkovitost liječenja.

>>Boli vas u potkoljenici, odmah posjetite liječnika!

>>Sve više djece zbog sjedenja pati od devijacije kralježnice

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.