Stižu topliji dani, vrijeme je za prve radove

Stižu topliji dani, vrijeme je za prve radove
21.02.2010.
u 15:32
U priobalnim, toplijim krajevima, salata i blitva mogu se već krajem ovog mjeseca posijati na otvorenom, bez zaštite.
Pogledaj originalni članak

Najavljeni su topliji dani, a s njima stižu i prvi radovi u vrtovima i okućnicama. U toplijim krajevima vrijeme je za sijanje salate na otvorenom. Uz salatu možete sijati i blitvu jer i ona je prilično otporna na hladnoću. Blitvu koja vam je ostala u vrtu od jeseni možete okopati i otrgnuti stare listove, vrlo brzo potjerat će mlade.

U kontinentalnim, hladnijim područjima, sijete li salatu i blitvu na otvoreno, još uvijek ih morate zaštititi od hladnoće jer postoji opasnost od smrzavanja. Nastavi li se toplo vrijeme, a snijeg se otopi, u niske tunele na otvorenom možete zasijati i rotkvicu. U priobalnim, toplijim krajevima može se posijati i rikula i poriluk. Ako još niste, u veljači možete uzeti i reznice šiblja. Odrežite ispod pupoljka, a u zemlju ih ubodite najviše do polovine njihove duljine.

Na okućnici možete pognojiti već isklijale lukovice, poput narcisa i tulipana. Zrnato gnojivo umiješajte u površinski sloj zemlje, ali pazite da ne dospije na listove biljaka. Još jedna lukovičasta biljka koja cvate ovih dana može raskošnim bojama oplemeniti vašu okolinu. Frezija, biljka nazvana po botaničaru F. Theodoru Freeseu koji ju je pronašao u južnoj Africi, omiljeno je rezano cvijeće. U vodi može trajati i desetak dana, pa čak i duže ako je prihranjujete.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar mliniški
mliniški
16:42 21.02.2010.

Pohvala novinarki SNJEŽANI, malo gdje se mogu naći upute za obradu zemlje,voćaka i vinograda, a sveviše prepljavjuju vijesti iz sporta.Od čega narod živi ????

DO
doktorica
10:20 22.02.2010.

Sad je vrijeme da se svi nezaposleni sa burze prihvate posla i sade povrće.Pa i oni koji imaju kojekakve potvrde(uglavnom lažne) da ne mogu raditi.Barem nitko neće biti gladan i nećemo uvoziti povrće iz tuđih plastenika.