Bez greške!

Školski primjer zdravog obroka: Čim se iz pećnice počne širiti miris pečene lokarde svi će odjednom postati gladni!

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
Školski primjer zdravog obroka: Čim se iz pećnice počne širiti miris pečene lokarde svi će odjednom postati gladni!
26.06.2022.
u 07:00
Lokarda je vjerojatno jedna od najzdravijih i cjenovno naprihvatljivijih namirnica koje su nam redovito dostupne. Uostalom, kao i sva druga plava riba. Za ovo jelo birajte malo manje primjerke, oni veći mogli bi onima koji nisu ludi za plavom ribom biti presuhi.
Pogledaj originalni članak

Najbolje je u ribarnici birati lokarde oko 200 grama ili čak i manje, predlaže gastroblogerica Nasja Duplančić čiji nas je recept inspirirao za današnji ručak.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Lokarde iz pećnice

Sastojci:

4 lokarde (oko 700 g)

4 krumpira srednje veličine

2 luka

2 grančice ružmarina

maslinovo ulje

1 dl bijelog vina

sol

šaka peršinovog lišća

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Lokardama odrežite glave. Prerežite im trbuh po duljini pa izvadite utrobu. Operite ih i osušite papirnatim ručnikom. Na tijelu poprečno nožem zarežite plitko na 2-3 mjesta. Posolite i utrljajte sol po ribi, a u džepiće ubacite malo ružmarina. Krumpir ogulite, operite i narežite tanko oko 3 mm. ovo je bitno zbog toga što mora biti pečen kad i riba. Ako ga narežete debelo, ostat će sirov, a riba će se sasušiti. Posolite i nauljite. Luk narežite na kolutiće. U posudu za pečenje slažite redom, luk, na luk krumpir pa ribu. Češnjeve češnjaka malo zgnječite nožem pa dodajte ribi. Sve još malo pokapajte maslinovim uljem i vinom. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 30 minuta, dok krumpir nije pečen. Kada je gotovo sve posipajte peršinom. Kod serviranja u zdjelicu ulijte maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Tko voli, može dodati ribi.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.