Skandalozan poziv na bojkot mamografije poslala “Pro scientia”

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Skandalozan poziv na bojkot mamografije poslala “Pro scientia”
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
18.12.2009.
u 16:00
Mamografija je samo jedna u nizu radioloških metoda za otkrivanje bolesti i nema govora o njezinu napuštanju. Tekst u Glasu Koncila već je nanio veliku štetu brojnim ženama.
Pogledaj originalni članak

Katolički liječnici organizirali su predavanje o mamografiji povodom, kako tvrde, skandaloznog teksta koji je objavljen u prošlotjednom Glasu Koncila. Članak je referirajući se na pogrešno interperetirane smjernice američkog Ministarstva zdravstva pozvao žene na bojkot mamografskih pregleda.

U trenutku kada u Hrvatskoj napokon zaživljuje Nacionalni program prevencije raka dojke, ističu u Liječničkom katoličkom društvu, skupina znanstvenika na čelu s prof. Valerijem Vrčekom i okupljena u Kršćansku inicijativu “Pro scientia” nanijela je već sada pojedinim pacijenticama štetu. 

 Opasni za pacijentice

 -  U svom su tekstu iznijeli neutemeljene, netočne i proizvoljne tvrdnje vezane uz štetnost mamografije – objašnjava dr. Ivan Ćelić, tajnik Liječničkoga katoličkog društva.  

Dovoljno je, tvrdi dr. Ćelić, osvrnuti se na neke ranije uratke spomenute skupine, a osobito napad na farmaceutsku industriju u kojoj vide najvećeg neprijatelja čovječanstva. U svemu, ističe dr. Ćelić, treba biti umjeren i sagledati mane i prednosti, no pozivati se na knjige poput one L. Hirneisea pod nazivom “Kemoterapija liječi rak i zemlja je ravna ploča” daleko je od promišljanja znanstvenika.  

– Mamografski pregledi u nas preporučuju se ženama u dobi od 50 do 69 godina i to svake dvije godine, pa je besmisleno govoriti o radiološki induciranom raku dojke - upozorava dr. Ćelić.  

Mamografija je nužnost  

– Od raka dojke 850 žena umire svake godine, a ranim otkrivanjem tumora njih gotovo 70 posto preživi i živi dugo i to, što nije manje važno, kvalitetnim životom, pa je članak Glasa Koncila uzrokovao teško nadoknadivu štetu ne samo pacijenticama nego i liječnicima i medicinskom osoblju koje se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem onkoloških bolesnika – istaknuo je dr. Ćelić.  

O tome da se mamografija napusti, ističu Katolički liječnici, nema ni govora, jer je ona samo jedna u nizu radioloških metoda koje se koriste za otkrivanje bolesti.
– Broj od tisuću i tristo otkrivenih zloćudnih tumora dojke sam po sebi svjedoči o nužnosti ranog otkrivanja ove bolesti mamografom – rekao je dr. Ćelić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

VE
veles
20:49 18.12.2009.

druga strana se očitovala u Glasu Koncila

OB
-obrisani-
22:13 18.12.2009.

ZAŠTO SE NE CIJEPITE PROTIV SVINJSKE GRIPE

Avatar punkufer
punkufer
17:55 18.12.2009.

Ovako napisan članak je bijedno novinarstvo! Zašto nema odgovora druge strane? Kada se piše o kontroverznim temama onda se MORA napisati što misle OBJE strane. Ovako napisan članak je na nivou osnovne škole.