Uživate u šalici mirisnog čaja od naranče... Prije toga pojeli ste fini puding od čokolade, a razmišljate i o keksićima s aromom gorkog badema.... Danas proizvođači hrane pomoću aditiva mogu dizajnirati izgled, boju, okus i miris nekog proizvoda bez obzira od koje je i kakve sirovine proizveden. Tako u vašem čaju ne mora biti naranče, u pudingu čokolade ili gorkog badema u keksu. Možete kupiti sir, a da u njemu nema ni kapi mlijeka nego mješavina biljnih masnoća i škroba. Izgled i okus sira dobiveni su pojačivačima okusa, konzervansa, aroma i bojila. Ta zamjena za topljeni sir reklamira se kao sir za pizzu. Sir nije jedina patvorena namirnica, a da biste znali što stvarno jedete ili pijete, trebate pažljivo čitati deklaracije koje se s detaljnim popisom svih sastojaka, moraju nalaziti na svakom proizvodu....
Sve su aditivi
U prehrambenoj industriji prerada i proizvodnja namirnica, odnosno očuvanje stabilnosti proizvoda tijekom skladištenja gotovo je nezamislivo bez upotreba aditiva. Pod aditivima se podrazumijevaju različite tvari poznatog kemijskog sastava, koje se hrani dodaju tijekom proizvodnje, prerade, pripreme, pakiranja, skladištenja i transporta. Pod aditive spadaju konzervansi, antioksidanti, regulatori kiselosti, zaslađivači, pojačivači okusa, mirisa, boje, emulgatori, stabilizatori – objašnjava nam prof. s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Naglašava da su vrste i dopuštene količine aditiva koje se mogu koristiti u proizvodnji hrane definirane Pravilnikom o prehrambenim aditivima koji je usklađen s pravilnicima Europske unije i temeljnim načelima Svjetske zdravstvene organizacije.
Sve više zabranjenih
Ipak, o pojedinim dopuštenim aditivima mišljenja stručnjaka, odnosno znanstvenika su podijeljena. Neki izazivaju alergije, preosjetljivost na određene vrste hrane, a za pojedine se sumnja da su kancerogeni. Mnogi od njih ostaju u upotrebi, ali ipak, posljednjih godina sve je duža lista zabranjenih. A potrošači bi primjerice kupujući neka osvježavajuća pića trebali znati da plaćaju vodu i razne aditive, da u voćnom sladoledu uglavnom ima premalo voća, da.... Pri čitanju etikete morate znati da su sastojci određenog proizvoda navedeni po udjelu u njemu.
Sitna slova otkrivaju – topljeni sir za pizzu bez sira
Aleksandar Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. Gledatelji: 'Moja omiljena političarka, jedva čekam!'
Buduća gošća naišla je na velik interes gledatelja emisije, čemu svjedoče brojni komentari ostavljeni ispod nove najave
Ovaj slavonski grad poznat je u cijelom svijetu. A prije 132 godine tornado je protutnjao njihovim krajem
Grad smo poznat po tornadu, jedan je protutnjao našim krajem prije 132 godine, istraživati ga je u Novsku došao i Andrija Mohorovičić, ne bi li otkrio kako je vjetar brzine 105 metara u sekundi, cijelu lokomotivu i više vagona koji su vozili prema Sisku podigao u zrak, neke vagone i šest metara!
FOTO/VIDEO Ovako izgleda pakao na zemlji: Stanovnici se prže na plus 40, pogledajte u čemu pronalaze spas
Val iznimne vrućine pogađa dijelove Azije već cijeli tjedan, živa u termometrima doseže do ček 45 stupnjeva Celzija, a tisuće škola je đacima javilo da ostanu kod kuće.
Uz jednu opciju na televizoru gledanje nogometne utakmice je još bolje: Izgled lopte će vas 'izuti iz cipela'
Tehnologija se značajno promijenila, a s njom i način na koji gledamo TV.
Ponekad se dogodi da se namještaj ošteti ili jednostavno izađe iz mode – što s njim?
nađite na youtubeu poučan dokumentarni film : Upozorenje-hrana