Objašnjava prof. bioetike

Seks roboti: Kako mogu pomoći da i oni u trećoj dobi budu seksualno aktivniji

Foto: Shuttershock
Seks roboti: Kako mogu pomoći da i oni u trećoj dobi budu seksualno aktivniji
18.11.2020.
u 20:53
U većini razvijenijih i bogatijih zemalja roboti tako u raznim industrijama već surađuju s ljudima, pa stoga ne čudi da ih je testirati odlučila i seks industrija
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući sve bržemu tehnološkom napretku posljednjih nekoliko godina cvijeta industrija izrade humanoidnih robota koji nam sve više fizički nalikuju, a dizajnirani su da nam pomažu u svakodnevnim poslovima.

U većini razvijenijih i bogatijih zemalja roboti tako u raznim industrijama već surađuju s ljudima, pa stoga ne čudi da ih je testirati odlučila i seks industrija.

Tako se prije par godina nekoliko robota čak i 'zaposlilo' u bordelima (najviše po Kanadi) pa klijent može birati između prave - i realistično napravljene limene prostitutke.

Foto: shutterstock

Profesorica bioetike i humanističkih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington dr. Nancy Jecker proučavala je upotrebu robota u seks industriji, a našla joj je kaže i veliku zamjerku.

- Seks robote bi se trebalo dizajnirati tako da mogu zadovoljiti i potrebe ranjivijih skupina; poput starijih ljudi ili osoba s invaliditetom - kaže dr. Jecker koja ističe i da 'zapadnome društvu zamjera diskriminaciju tih pojedinaca'. A da se to promijeni kaže proizvođači seks robota trebaju se više fokusirati na ispunjavanje potreba tih manjih skupina. 

Isto su primijetile i studije koje su promatrale industriju izrade robota pa kažu kako je ona namijenjena već privilegiranim pojedincima - poput Npr. mladih radno sposobnih bijelih muškaraca. .

Starija se generacija, istaknula je dr. Jecker, bori sa stanjima poput npr. artritisa ili čak zaboravljivosti, ali i dalje imaju seksualne osjećaje i želje.

-  Uz malu pomoć društva i oni mogu biti seksualni i održavati intimne odnose i iz toga dobivati neko zadovoljstvo - rekla je dr. Jecker.

A pomoći im se, kaže, najlakše može tako da se prenamjene neki već postojeće uslužne robote.

Roboti dizajnirani da asistiraju starijim osobama u radnjama poput hranjenja, odijevanja ili kupanja, mogli bi, ističe dr. Jecker,postati seksualni partneri.

Dodala je i kako starije odrasle osobe ne dobivaju prijeko potrebnu podršku za održavanje spolne aktivnosti u toj 'trećoj' dobi, budući da zdravstveni radnici tijekom svojih konzultacija rijetko kad s njima započinju temu seksualnosti.

Baka izgubila novac za račune pa zaplakala usred Splita: Nije mogla ni naslutiti što će se dogoditi

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Zvonik katedrale sv. Dujma
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogled na splitsku katedralu i buduću najvišu zgradu u Hrvatskoj

- Starije se odrasle osobe kad je o seksu riječ diskriminira, a nastaju i mnogi negativni stereotipi kojima ih se opisuje. Tako obično mislimo kako su oni 'prestari da bi se upuštali u seks', a ako sami i pokažu neki interes, gleda ih se kao 'čudne', čak i perverzne - kaže ova profesorica. 

A slične stavove, rekla je Jecker za iNews, društvo ima i prema osobama s invaliditetom pa je većina istraživanja koja se s njima bavi usredotočena na njihovu zaštitu od seksualnih predatora - dok se baš nitko ne bavi s njihovim seksualnim željama i potrebama. 

Djevojka na tostu testirala koliko djeluju proizvodi koji štite kosu od topline! Rezultat je nevjerojatan!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.