POVEZANOST

Samo pogled na majku smiruje živce i potiče moždane stanice

Samo pogled na majku smiruje živce i potiče moždane stanice
31.08.2010.
u 10:36
Majčin glas smiruje živce, makar i telefonski, baš kao i zagrljaj.
Pogledaj originalni članak

Ona oduvijek ima posebno mjesto u srcima, no čini se da ima i jedinstven učinak na naš mozak. Naime, čak i promatranje majčine slike aktivira moždane stanice više od slika bilo koga drugoga, makar bila riječ o ocu, partneru ili nekim poznatim osobama, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Toronto.

Prema njihovim zaključcima, povezivanje od prvih dana života između majke i djeteta rezultira time da majka jednostavno nikada nije odsutna iz glave potomaka, čak ni nakon mnogih godina.

– Činjenica da ovu aktivnost vidimo čak i kod odraslih osoba koje su godinama živjele daleko od roditelja, potvrđuje da je riječ o dugoročnom efektu – objasnila je jedna od voditeljica studije doktorica Marie Arsalidou.

Istodobno je u SAD-u provedena studija u kojoj je otkriveno kako majčin glas smiruje živce, makar i telefonski, baš kao i zagrljaj.           

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.