Sačuvajte ga!

S njim nema greške – recept za pincu Petre Jelenić toliko je dobar da će se prenositi s koljena na koljeno

Foto: Danijel Berković/Pixsell
S njim nema greške – recept za pincu Petre Jelenić toliko je dobar da će se prenositi s koljena na koljeno
05.04.2022.
u 06:30
Vodite računa o temperaturi pećnice jer pinca izvana mora biti zlatno-žute boje, a iznutra potpuno bijela. Ako vam se čini da prebrzo tamni prekrijte je papirom za pečenje ili folijom, a možete u startu prilagoditi temperaturu tako da je snizite za par stupnjeva od preporučene.
Pogledaj originalni članak

Baš kao i kod drugih kolača od dizanog tijesta i kod pince je vrlo važno da svi sastojci prije pripreme budu zagrijani na sobnu temperaturu. U protivnom vam pinca neće biti izdašna i meka. Po želji je na kraju možete posuti granuliranim šećerom.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Pinca Petre Jelenić

Za dvije pince srednje veličine potrebno je:

500 g brašna za dizana tijesta

25 g kvasca

110 g šećera

50 g maslaca

50 g svinjske masti

10 g soli

4 jaja

fino naribana korica 2 limuna

fino naribana korica 1 naranče

pola mahune vanilije

2 velike žlice ruma

2 velike žlice maraskina

2 velike žlice likera od ruže

mlakog mlijeka po potrebi (oko 200 ml)

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Priprema:

U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac, dodajte prstohvat šećera i brašna te umutite smjesu gustoće kao za palačinke. Smjesu pokrijte krpom i stavite da se diže. U uzašli kvasac dodajte četvrtinu svih sastojaka te ih dobro izradite. Ponovno pospite brašnom, pokrijte i ostavite da se diže. Treće dizanje vrijeme je da u smjesu dodate sve preostale sastojke i umijesite tijesto. Kad ga izradite toliko da se odvaja od posude, pospite ga brašnom i ušuškajte u krpicu neka se još jednom digne. Tek tada podijelite tijesto u dvije jednake količine, formirajte kugle, složite na lim za pečenje obložen papirom, premažite uljem i još jednom ostavite. Kad narastu za trećinu, premažite ih razmućenim jajem (na 1 jaje dodajte 1 žlicu vode), škarama ili nožem zarežite na površini oblik križa i pecite na 160-180 °C 25 do 35 minuta (prilagodite temperaturu ovisno o jačini pećnice). Ako pince prebrzo tamne pokrijte ih papirom za pečenje ili folijom.

Foto: Danijel Berković/Pixsell


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.