Turistička patrola - Varaždin

Rođak Josipa Jelačića gost je svaki dan, za njega je uvijek rezerviran stol br.1

22.02.2018.
u 18:40
Prvi vlasnik kuće bio je majstor Josephus Floch, varaždinski postolar, koji je ovdje organizirao gozbe. Jele su se tada patke, golubovi s ciklom... I pilo se puno vina.
Pogledaj originalni članak

Stol broj 1 je rezerviran. Bila gužva, zima ili ljeto, taj stol čeka svoga gosta. Posebnog, ne može bilo tko ondje sjesti. To je stol za čovjeka koji je – rođak samoga bana Josipa Jelačića! Zvonko Jelačić Bužimski varaždinski je kultni glumac, dugogodišnji član HNK, a danas ima 90 godina. U srpnju će napuniti 91 godinu. I svaki dan, bilo ljeto, sunce, kiša ili snijeg, on je tu, za stolom broj 1. I danas!

Ulica sa sto imena

– Za gospodina Zvonka stol mora biti slobodan – kažu u restoranu.

– Svaki dan, i to pješke, on dolazi k nama. Mogli bismo sat ravnati po njemu, točno u 11 sati ulazi u “Verglec”. I to što dolazi pješice velika je stvar, jer ne živi u susjedstvu, već potegne tri-četiri kilometra. Nevjerojatan je, a nama kaže da voli protegnuti noge do “Vergleca”. Čekaju ga novine, a prati sve, od politike do sporta. Od Vlade do Luke Modrića. Ma pročitat će on, sigurno, i ovaj tekst – kažu u “Verglecu”.

Restoran je to u samom središtu grada, u ulici koja je najprometnija za vrijeme Špancirfesta. Ime ulice? E, to je pravo pitanje. Bila je Mala Gaza, pa Šoštarska ulica, Franjevačka ulica, Kazališna vulica, a sad je Kranjčevićeva. Ili nije, možda je u međuvremenu ime opet promijenjeno. Ostanemo li pri šali, u ovoj je kući oduvijek bilo veselo. Prvi vlasnik kuće bio je majstor Josephus Floh, varaždinski postolar, koji je ovdje organizirao gozbe. Jele su se patke, golubovi s ciklom, a pamte da je jednom, na gozbi za 17 ljudi, popijeno 434 litre vina, 25 litara po glavi iliti 250 gemišta po glavi... Eh, to je bio tulum. Danas je ovo mjesto poznato po domaćoj hrani. Jedini u gradu imaju kuhane lokote, odnosno svinjske kotlete, u kiseloj repi. Cijena – 50 kuna.

– Nismo Zagorje, ni Međimurje ni Podravina, mi smo, eto, Varaždin – priča Damir Rožman (40) iz restorana. Specijalitet im je patka punjena hajdinom – 65 kuna, varaždinsko pečenje s mlincima – 50 kuna, štrukli, fileki, pečenje, palačinke..., sve domaće.

Butelja Dingača 120 kuna

Tako se u ovoj kući jelo još od spomenutog “partijanera” majstora Flocha, a na istome mjestu, prije “Vergleca”, bila je gostionica “Šibenik”, poznata po ribicama, zatim gostionica “Grenadir”... Kako nije bilo glazbe, nekad su se zabavljali uz – verglec, aparat za glazbu, ako bi ga netko vrtio. Često to ovdje radi verglaš Srećko. Dođe na čašu vina pa zavrti koji krug. Zanimljivo. Važnije, cijene su prihvatljive, može se dobro najesti za relativno malo novca. Vino je ovdje i danas ostalo najvažnija stavka – za butelju Dingača 120 kuna, tek nešto više nego u dućanu. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.