Savjeti

Riješite se straha od letenja bez lijekova jer oni ne pomažu

Riješite se straha od letenja bez lijekova jer oni ne pomažu
14.06.2010.
u 11:04
Strah od letenja užasava mnoge, a suočiti se s tim strahom i odvažiti na let nije nimalo lako.
Pogledaj originalni članak

Nebrojeno mnogo ljudi boji se čak i zakoračiti u avion. Strah od letenja užasava mnoge, a suočiti se s tim strahom i odvažiti na let nije nimalo lako. Doktor George Fieldman, terapeut za kognitivistički pristup, i Jennie Francis, hipnoterapeutkinja, imaju nekoliko savjeta za užasnute putnike koji se pripremaju za let.

George Fieldman upozorava na upotrebu lijekova i alkohola te napominje kako uzimanje medikamenata samo pogoršava problem. Sljedeći let bit će jednako strašan. Jennie savjetuje da se koncentrirate na disanje. Udahnite i brojite do četiri, zadržite kratko dah i izdahnite. Nakon toga osjećat ćete se smirenije.

Smijte se i izmišljajte šale od strašnih termina na aerodromima poput odlazaka, izlazaka i slično. Uživajte u turbulentnom letu kao u nekom horor filmu koji gledate.

George Fieldman napominje kako je let avionom ipak najsigurniji način putovanja. Najnesigurnija je vožnja do aerodroma, ali toga se ne užasavamo jer se svakodnevno vozimo u automobilu.

Avioni dolaze sigurno na svoju destinaciju čak i bez jednog motora, imaju dovoljno goriva za nekoliko različitih destinacija i opskrbljeni su svim mogućim sistemima kontrole.

Ako ništa drugo ne pomaže, Jennie preporučuje da razmišljate o nečem drugom osim o letenju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PL
pletenica
12:58 14.06.2010.

@ Šiljka da, kraj je bez patnji...al mene muči onaj vremenski dio od trenutka kad shvatiš da avion pada do trenutka kad stvarno padne...e to je patnja

DU
Deleted user
11:21 14.06.2010.

Više savjeta potražite u Varšavi!

ŠI
Šiljka
11:55 14.06.2010.

Osobno se obožavam voziti avionom, no više nisam u prilici uopće, na moju ogromnu žalost! Vjerujem da je fobija fobija i nisam stručna za raspravu o tome, ali bih voljela poručiti onima koji se boje da pokušaju uživati u odvajanju od tla, u sigurnosti u zraku, u ljepoti pejzaža...Ako se i sruši, mala je šansa da se preživi, tako da je tada uglavnom kraj, bez patnji, no to je krajnja solucija na koju nikad nisam mislila, niti tako treba gledati na život uopće. Onaj tren kad se avion odljepi od tla je nešto neopisivo! Letimo! Razmislite o tome! Pokušajte doživjeti i nemojte se bojati Šteta je zbog straha propuštati te divne trenutke!