Kokos gnijezda su fini mali zalogajčići od bijele čokolade, kokosa, mljevenih pečenih lješnjaka i mljevenog keksa. U pitanju je još jedan kolačić bez pečenja koji je gotov za čas, a izgleda zaista lijepo na tacni poslužen uz šalicu kave. Recept je s food bloga @natalija_mystccakes. Uživajte!
Sastojci (za oko 42 komada):
Za smjesu:
- 200 ml vode
- 100 g šećera
- 150 g margarina (ili maslaca)
- 100 g bijele čokolade
- 100 g kokosa
- 100 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 150 g mljevenog keksa
Još:
- oko 50 g kokosa za valjanje
VEZANI ČLANCI:
Za ganache kremu:
- 70 ml vrhnja za šlag
- 200 g bijele čokolade
Priprema:
Smjesa: Stavite u posudu vodu, šećer, margarin isjeckane na komade i bijelu čokoladu izlomljenu na kocke pa sve zagrijavajte na srednjoj vatri dok se ne otopi i sjedini. Neka provrije pa skinite sa vatre. Ubacite kokos, mljevene pečene lješnjake i mljeveni keks pa žlicom dobro sjedinite. Stavite smjesu u frižider na 1-2 sata da se ohladi tako da možete formirati gnijezda.
VEZANI ČLANCI:
Ohlađenu smjesu izvadite iz frižidera i žličicom uzimajte hrpice, pa rukama oblikujte najprije kuglice i slažite ih na tacnu. Neka svaka kuglica bude teška oko 20 g, kako bi sve bile jednake veličine. Potom svaku kuglicu uvaljajte u kokos i ponovo složite na tacnu, a onda uz pomoć drške od kuhače napravite udubljenje na sredini. Nemojte duboko utisnuti da gnijezda ne bi popucala. Gnijezda stavite u frižider.
Ganache krema: Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, skinite s vatre pa ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minutu pa žicom miješajte dok se čokolada ne otopi. Ganache ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na par sati ili preko noći, a onda ga kratko umutite mikserom da postane pjenast. Ganache kremu stavite u slastičarsku špricu sa željenim nastavkom i napunite gnijezda. Čuvajte ih u frižideru.
Barbarini kolačići od oraha osvojili su sve koji su ih probali: