mljac!

RECEPT DANA Topli, mekani, ukusni: Ovo je najbolji recept za domaće kroasane

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Topli, mekani, ukusni: Ovo je najbolji recept za domaće kroasane
11.05.2025.
u 09:00
Ako želite dodatnu aromu, u tijesto možete dodati naribanu limunovu koricu ili vanilin šećer.
Pogledaj originalni članak

Nema ničeg ljepšeg od mirisa svježe pečenih kroasana koji ispune cijeli dom. Ovi domaći kroasani meki su, slojeviti i puni okusa, idealni za nedjeljno jutro, obiteljsko okupljanje ili jednostavno kad poželite nešto toplo i slatko uz šalicu kave. Uz malo strpljenja i ljubavi, rezultat će biti nezaboravan.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 800 g glatkog brašna
  • 1 i pol vrećica suhog kvasca
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml vode

Za premazivanje i punjenje:

  • 250 g maslaca (za premazivanje slojeva)
  • 2 žumanjka (za premazivanje prije pečenja)
  • Pekmez po želji (za punjenje)
  • Šećer u prahu (za posipanje)

Priprema: Pomiješajte mlijeko i vodu, malo zagrijte (ne vruće), dodajte žličicu šećera i kvasac. Ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U veću posudu stavite brašno, sol, ostatak šećera, jaja i ulje. Dodajte aktivirani kvasac i zamijesite glatko tijesto. Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1,5 sat, dok ne udvostruči volumen. Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova i oblikujte u loptice. Prekrijte ih i pustite da odmore 20 minuta.

Svaku lopticu razvaljajte u krug veličine tanjura. Premažite ih rastopljenim maslacem i slažite jednu na drugu. Zadnju ne premazujte. Pokrijte i ostavite da odstoji još 20 minuta. Sve slojeve zajedno razvaljajte u veliki krug. Izrežite na trokute. Na svaki stavite malo pekmeza pri široj strani, zarolajte prema vrhu i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite kroasane žumanjkom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Još tople posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.