Međimurska gibanica, jedan od najslavnijih slastica sjeverozapadne Hrvatske, prava je delicija koja oduševljava sve ljubitelje tradicionalne kuhinje. Ova bogata, višeslojna pita koja se sastoji od više različitih nadjeva, savršen je spoj tijesta i nadjeva od sira, maka, oraha i jabuka. Iako je priprema zahtjevna, rezultat je nevjerojatno ukusan i pun okusa, a gibanica je često na stolovima za obiteljske proslave, blagdane i posebne prigode. Ako želite okusiti pravu tradiciju Međimurja, evo kako možete pripremiti ovu nezaboravnu slasticu.
Sastojci za međimursku gibanicu:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 2 dl mlake vode
- 2 žlice ulja
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica octa
Za nadjeve:
- 300 g svježeg kravljeg sira
- 200 g griza
- 300 g maka
- 200 g oraha
- 4-5 jabuka
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 žličica vanilin šećera
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, jaje, vodu, ulje, sol i ocat. Zamijesite glatko i elastično tijesto. Podijelite ga na 5 jednakih kuglica. Svaku kuglicu razvucite u tanki sloj, a zatim ih ostavite da odmaraju pokrivene s krpom, dok pripremate nadjeve.
Nadjev od sira: Pomiješajte svježi sir s jajima i šećerom. Dodajte griz i dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Nadjev od maka: Mak sameljite u mlinu za kavu ili koristite mljeveni mak. Pomiješajte ga s malo šećera i malo mlijeka (oko 100 ml), te stavite na vatru da se zgusne i kuha nekoliko minuta.
Nadjev od oraha: Orahe sitno sameljite, pomiješajte s malo šećera i malo mlijeka (oko 100 ml) te kuhajte dok se ne zgusne.
Nadjev od jabuka: Ogulite jabuke, narežite ih na tanke ploške, stavite u lonac s malo šećera i vanilije i kuhajte dok ne omekšaju.
Na dno namašćenog pleha stavite prvi list razvaljanog tijesta. Na njega stavite nadjev od sira, zatim premažite s malo rastopljenog maslaca. Na to stavite drugi list tijesta, pa nadjev od maka, maslac, a zatim treći list tijesta. Na treći list stavite nadjev od oraha, maslac i četvrti list tijesta. Na zadnji list tijesta stavite nadjev od jabuka i premažite cijelu gibanicu ostatkom maslaca. Gibanica se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Kad je pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego je izrežete na kocke ili trokute.
Međimorska zgibanica je skupna srednjo-evropska herbija - nas Panonskeh Slovencov i bratije Prekmürcov, i gospode z Pešte i Dunaja. Originalne židovski kolač, Židi su ga preširili od Dunaja, prek Pešta do Lendave i Čakovca. Pa vezda ti to poveč Balkancom.