pravo osvježenje

RECEPT DANA Napravite domaći sladoled: Cheesecake okus će vas oduševiti već na prvi zalogaj

Foto: Shutterstock
RECEPT DANA Napravite domaći sladoled: Cheesecake okus će vas oduševiti već na prvi zalogaj
11.07.2025.
u 09:30
Uz nekoliko jednostavnih sastojaka možete pripremiti osvježavajući desert koji će oduševiti vaše nepce
Pogledaj originalni članak

Tijekom vrućih ljetnih dana nema boljeg osvježenja od kuglice hladnog, kremastog sladoleda. Iako ga najčešće kupujemo u trgovinama ili slastičarnicama, malo tko zna da je sladoled vrlo lako napraviti i kod kuće. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka možete pripremiti osvježavajući desert koji će oduševiti vaše nepce i to bez potrebe za posebnim aparatima. Ovaj domaći sladoled s cheesecake okusom koji je brzo gotov je savršeni način da se rashladite tijekom ljetnog vikenda. Recept je podijelio Saša Vukić na svojem blogu Sašina kuhinja.

Sastojci:

Voćni nadjev

  •  300 grama šumskog voća (može i neko drugo svježe ili zamrznuto voće)
  •  100 grama šećera
  •  sok jedne naranče
  •  žlica ruma (opcionalno)

Dodatno

  •  500 grama vrhnje za šlag
  •  250 grama posnog sira (može i neki drugi sir, npr. krem sir)
  •  100 grama šećera
  •  150 grama tamnog ili svijetlog namaza od lješnjaka ili čokolade (može i kakao namaz)
  •  100 grama mljevenih keksa

Preljev od čokolade (opcionalno)

  •  50 grama tamne čokolade za kuhanje
  •  50 grama kiselog vrhnja
  •  žlica ruma (opcija)

Priprema: U lončiću na laganoj vatri zakuhajte šumsko voće, šećer, narančin sok i, po želji, malo ruma. Prije kuhanja možete odvojiti malo voća, 2-3 žlice, za dekoraciju sladoleda. Nakon pet minuta kuhanja, smjesu pasirajte gnječilicom za pire krumpir. Ne trebate dobiti kašu, već smjesu s komadićima voća koju zatim ostavite sa strane. Sameljite kekse.

Vrhnje za šlag mora biti hladno i iz hladnjaka, a prije pripreme sladoleda možete ga staviti u u duboko zamrzavanje, zajedno s posudom i nastavcima za mikser. Pomiješajte posni sir sa šećerom, pa iz dubokog zamrzavanja izvadite nastavke za mikser i posudu. U nju ulijte vrhnje za šlag i miksajte ga dvije minute. Nemojte pretjerati s miksanjem da šlag ne prijeđe u maslac ili se zgruda, osobito ako ne koristite biljno vrhnje za šlag.

Odmah u šlag dodajte bilo koji namaz od lješnjaka ili kakao namaz i prethodno pomiješani sir sa šećerom. U veću posudu s poklopcem dodajte prvo jednu trećinu mješavine sa šlagom. Preko šlaga dodajte polovicu mljevenog keksa i zalijte s polovicom voćnog preljeva. Preko preljeva dodajte drugu trećinu mješavine sa šlagom, posipajte preostalu polovicu mljevenih keksa i zalijte s preostalom polovicom voćnog preljeva. Na kraju dodajte preostalu trećinu smjese sa šlagom i dobro poravnajte odozgora.

Dodatno možete pripremiti i brzi čokoladni preljev. Na vrlo laganoj vatri u lončiću pomiješajte tamnu čokoladu i kiselo vrhnje s nekoliko kapi ruma. Na kraju preljev ne smije biti vruć jer je kiselo vrhnje hladno i taman dok se čokolada otopi, preljev će biti mlak. Ne trebate ga hladiti, već ga odmah posipajte preko sladoleda i zatim ga spremite u duboko zamrzavanje na barem dva sata. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u dubokom zamrzivanju i konzumirate drugi dan.

Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.