Ako ste odrasli uz miris domaće kuhinje i jednostavnih delicija koje se tope u ustima, onda će vam uštipci odmah probuditi nostalgiju. Ovi prženi kruščići savršeni su kao prilog, zalogaj uz film, ali i uz bogat doručak. Priprema je jednostavna, a okus neodoljivo podsjeća na neka toplija, opuštenija vremena. Posebno su ukusni u kombinaciji s kremastim umakom od vrhnja i jogurta koji zaokružuje cijelo iskustvo.
Sastojci za uštipke:
- 300 g glatkog brašna
- 200 ml mlake vode
- 5 g soli
- ½ kocke svježeg kvasca (cca 20 g)
Priprema: Umijesite tijesto kao za kruh – pomiješajte brašno, vodu, sol i razmrvljeni kvasac. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 60 minuta. Kada se tijesto udvostruči, premažite ruke s malo ulja i trganjem oblikujte male kuglice. Kuglice najprije posložite na dasku ili radnu površinu dok sve ne pripremite. Zagrijte ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Pržite uštipke dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak masnoće.
Sastojci za umak od vrhnja i jogurta:
- 200 g kiselog vrhnja (20% m.m.)
- 150 g grčkog jogurta
- Prstohvat soli
- Češnjak u prahu ili 2 svježa češnja sitno nasjeckanog češnjaka
Priprema: Sve sastojke dobro promiješajte u zdjelici. Po želji ohladite 10–15 minuta u hladnjaku prije posluživanja. Ovaj umak sjajno pristaje uz tople uštipke, ali i uz pečeni krumpir, povrće sa žara ili kao preljev za salatu.