ŠOK ZA ORGANIZAM

Ovo je idealna razlika između vanjske i i unutrašnje temperature, sve ostalo je opasno

Foto: Shutterstock
klima
Foto: Shutterstock
klima
11.06.2019.
u 10:56
Nagla promjena temperature može izazvati glavobolju zbog dehidracije, stezanje mišića, kao i krvnih žila...
Pogledaj originalni članak

Krenule su vrućine i visoke temperature, a većina je kućanstava već krenula s klimatizacijom svojih domova. Međutim, klimatizirani prostor zna biti glavni uzročnik ljetnih bolova u sinusima, kao i glavobolje. Većina radnih prostora u kojima se boravi najmanje osam sati rashlađuju se na temperaturu i nižu od 20 stupnjeva. Budući da u takvim prostorijama nedostaje vlažnosti, osobe osjetljivih sinusa pate od glavobolja.

Pametno je izbjegavati sjedenje i stajanje direktno ispod klime. Također se javlja i išijas zbog znojnih leđa ili mokre odjeće u kojoj sjedimo na propuhu u klimatiziranom prostoru. Nagli prelazak iz rashlađenog prostora na visoke temperature opasan je za srčane te druge kronične bolesnike koji uzimaju lijekove, ali i za zdrave ljude.

Foto: Shutterstock
klima

Upravo zato razlike u temperaturi između klimatiziranog prostora i vanjske temperature ne smiju biti prevelike. Idealna razlika je pet do sedam stupnjeva. Često je ta razlika 15 ili čak 20 stupnjeva za velikih vrućina što je prevelik šok za organizam. Upravo zbog toga i nastaju razni problemi poput križobolje, uklještenje živaca ili išijasa. Nagla promjena temperature može izazvati i glavobolju zbog dehidracije, stezanje mišića, kao i krvnih žila.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.