dobro je znati

Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne

Foto: Shutterstock
Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne
20.03.2023.
u 07:00
Budući da kožica štiti meso, najbolje je rajčice držati cijele za skladištenje
Pogledaj originalni članak

Ljudi imaju različita mišljenja o tome kako pohraniti rajčice, ali svi žele isti rezultat: svježe, slatke rajčice za jelo i kuhanje što je dulje moguće. Bez obzira na to kako koristite rajčice, morate ih znati pohraniti da budu spremne za upotrebu, piše Reader's Digest.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Gdje pohraniti svježe rajčice?

Za optimalnu kvalitetu i okus, držite svježe rajčice na pultu ili u smočnici, prema američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga. Pogotovo ako kupujete nezrele rajčice, trebali biste ih držati na sobnoj temperaturi dok ne dostignu vrhunac zrelosti i dok ih ne budete bili spremni konzumirati. Nakon što sazru, razmislite o tome da ih premjestite u hladnjak, ovisno o tome kada ih planirate jesti. 

Mogu li se rajčice pohraniti u hladnjak?

Da, rajčice možete čuvati u hladnjaku, ali važno je uzeti u obzir zrelost rajčice. Hlađenje prekida proces zrenja i nitko ne želi jesti nezrelu rajčicu. Ako stavite nezrele rajčice u hladnjak, one će i ostati takve – nikad tako ukusne kao što su mogle biti. Što se tiče prezrelih rajčica, pazite da ih ohladite kako biste usporili njihovo kvarenje, a imajte na umu da prezrelu rajčicu možete koristiti za umake.

Mogu li se rajčice zamrznuti?

Možete, ali to će promijeniti teksturu kada se odmrznu. Sjećate se kako je tekstura ohlađenih rajčica brašnjavija jer se voda u rajčici malo proširila? Kada se zamrzne, ta voda će se proširiti koliko god može, a zatim će se smanjiti iznad svog izvornog stanja kada se odmrzne. Drugim riječima, svježe rajčice nakon odmrzavanja neće biti čvrste, pa ih je najbolje koristiti samo za kuhanje umaka ili variva. Za optimalan okus i jednostavnu upotrebu, Nacionalni centar za kućno spremanje hrane predlaže da se rajčicama prvo izvadi sredina i oguli, a da se zatim zamrznu cijele ili u komadima. Smrznute rajčice čuvat će se do dva mjeseca, pa ako trebate pohraniti rajčice na mjesec ili više, ovo je vaš najbolji izbor.

Kako pohraniti narezane rajčice?

Budući da kožica štiti meso, najbolje je rajčice držati cijele za skladištenje, ali ako se nađete s ostatkom rajčice na koju ste izrezani, postoji način da je duže ostane svježa. Jednostavno čvrsto prekrijte izrezanu stranu plastičnom folijom i labavo omotajte stranu s kožicom. Stavite rajčicu na mali tanjur prerezanom stranom prema dolje i stavite je u hladnjak. Ovako pohranjena, narezana rajčica će trajati nekoliko dana. 

Kuhar otkrio dva predmeta koja uvijek trebate imati u svojoj kuhinji: Bez toga ne možete!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DO
doberdedec
09:11 20.03.2023.

Ove rajčice u posljednjih 40 godina bez okusa i mirisa. Genetski ih izmijenili, i to nekih 50 gena. Pa mi sad jedemo patvorinu na rajčice.