umjetnost ili rasizam?

Pogledajte fotografiju zbog koje se Abramovičeva supruga našla u središtu skandala!

Foto: Press Association/Pixsell
'Chelsea owner Roman Abramovich and girlfriend Daria Zhukova, in the stands prior to kick off. Photo: Press Association/Pixsell'
Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
Daša Žukova
Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
Daša Žukova
Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
Daša Žukova
21.01.2014.
u 14:55
Stolac pop-art umjetnika prikazuje crnkinju s nogama podignutima uvis, a na fotografiji na ruskom portalu na njoj sjedi supruga ruskog oligarha
Pogledaj originalni članak

Modni je svijet oduvijek bio poznat po provokaciji.

No, čini se da je Miroslava Duma, izdavačica online-portala Buro247.ru, otišla korak predaleko objavom fotografije na kojoj supruga ruskog oligarha Romana Abramoviča sjedi na "crnkinji".

Stolac je umjetničko djelo britanskog pop-art umjetnika Allena Jonesa, a napravljena je u obliku žene koja leži na leđima nogu podignutih uvis. Postoji inačica s bjelkinjom i Afroamerikankom, no na ruskom je lifestyle-portalu za ilustraciju intervjua s Dašom Žukovom odabran stolac s crnkinjom.

Američka javnost prva se podigla na noge jer je intervju sa Žukovom, koja je osim po braku s Abramovičem u svijetu mode poznata kao urednica magazina Garage, objavljen na dan kada se u SAD-u sjećaju borbe Martina Luthera Kinga i njegove borbe za ljudska prava.

– Jasna je poruka ove fotografije. Bijela dominacija i superiornost jasno su artikulirane kroz naizgled miran prizor koji jasno evocira poniženje – napisala je urednica portala Fashion Bomb Daily  Claire Sulmers.

Nakon hajke u medijima i na društvenim mrežama Mira Duma na svom je Instagram-profilu objavila priopćenje u kojem se ispričava uime svog tima uz jasan naglasak da nikoga nisu htjeli povrijediti ni uvrijediti.

– Mi smo apsolutno protiv svakog rasizma i nejednakosti spolova. Volimo, poštujemo i ugledamo se u ljude bez obzira na njihov spol, boju kože ili socijalni status. Stolac je stavljen kao umjetničko djelo te nam ni na koji način nije bila namjera potaknuti rasnu diskriminaciju – napisala je Duma, no prema komentarima na priopćenje, čitatelji ovaj potez neće tako brzo zaboraviti.

>>Roman Abramovič plovio kraj Dubrovnika

>>Retro ženske lutke u izlogu kojima vire stidne dlake provociraju prolaznike

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

SL
slyvia
16:19 21.01.2014.

Interesantno da nitko ne napada umjetnika koji je osmislio, izradio i prodao takvu nakaradnu stolicu. Neki ljudi u svemu vide rasizam ali u ovom slucaju je nesto neukusno i degutantno proslo kao umjetnost sve dok se bijela osoba nije sjela na "crnkinju " i slikala za portal kada je to postalo "rasizam".

MA
mangup
15:49 21.01.2014.

intellegens jesi ti uopće pročitao članak? postoji inačica stolca i s bjelkinjom...

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
16:14 21.01.2014.

Svi vi koji "ne vidite u čemu je problem" ne možete ni vidjeti jer je problem u vašim nesretnim glavama kao i u glavi nesretnika koji se naziva umjetnikom i koji je ovo ruglo izradio. A da vam možda dođe do glave probajte zamisliti da je umjesto crnkinje na dnu ovog "umjetničkog djela" figura vaše majke ili vaše kćeri koja služi kao podložak nečijoj guzici.