halo, doktore

Prorijeđena kosa nakon seboreje - kako si mogu pomoći?

Foto: Thinkstock
Prorijeđena kosa nakon seboreje - kako si mogu pomoći?
02.06.2015.
u 11:58
Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore
Pogledaj originalni članak

Imam 24 godine i imao sam problema sa seborejom vlasišta. Kosa mi se jako mastila i svrbjelo me. Otišao sam na besplatni pregled u ljekarnu i dermatolog mi je preporučio preparate Vital Plus Active. I pomoglo je, svrbeži više nema i kosa se više ne masti jako. I sada, na zadnjem pregledu, rekao mi je da je sve u redu i da dalje samo perem kosu dva puta tjedno S+L preparatom. Seboreja je nestala, ali primijetio sam da mi se kosa prorijedila od tog tretmana. Je li to normalno?

Odgovara dr. sci. Ivana Ručević, dr. med., spec. dermatologije i venerologije

Uzrok seboreje je pojačano lučenje žlijezda lojnica. Javlja se na područjima gdje je koncentracija lojnica veća, a to su najčešće lice (tzv. T zona), obrve, vlasište i kod muškaraca na prsima i leđima.

Ako se javi u vlasištu, osim ubrzanog mašćenja kose, mogu se javiti i ljuske (perut). Ako je koncentracija peruti velika i dugo traje, može opadati kosa. Liječenjem seboreje obično se vrati i izgubljena vlas, ali ako postoji genetska sklonost prorjeđivanju kose, ona se nastavlja postupno prorjeđivati. Savjetujem konzultaciju s dermatologom.

>>'Prije dvije godine proživjela sam pljačku banke. Otad imam problema'

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HR
Hrabraja
00:39 19.03.2016.

Nije tebe pregledao dermatolog, nego kuharica u kuti s kamerom iz te firme koja prodaje svetu vodicu.